• Πολιτική

    Παραιτήθηκε και επίσημα η Τερέζα Μέι – Πρώτη διαδήλωση κατά του Τζόνσον

    • NewsRoom

    Η Τερέζα Μέι


    Και επισήμως η Τερέζα Μέι υπέβαλε την παραίτησή της από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου στη βασίλισσα Ελισάβετ.

    Στην τελευταία της ομιλία έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ η Μέι συνεχάρη το διάδοχό της Μπόρις Τζόνσον και του ευχήθηκε καλή τύχη και πολλές επιτυχίες, καθώς θα ισοδυναμούν με επιτυχίες της χώρας.

    Σημείωσε ότι στην επί σχεδόν δεκαετία διακυβέρνηση των Συντηρητικών η οικονομία της χώρας έχει αποκατασταθεί και οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν μεταρρυθμιστεί, αν και τόνισε πως μένουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν.

    Τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί η έξοδος της χώρας από την ΕΕ «με τρόπο που να λειτουργεί για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο», ώστε να καταστεί δυνατή μία «ανανέωση» για τη χώρα.

    Πρόσθεσε ότι το να υπηρετήσει ως πρωθυπουργός ήταν η μεγαλύτερη τιμή και δήλωσε υπερήφανη που ως απλή βουλευτής πλέον θα εκπροσωπεί την περιφέρειά της και θα κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει το Ηνωμένο Βασίλειο μια σπουδαία χώρα με ένα σπουδαίο μέλλον που πραγματικά θα λειτουργεί για όλους.

    Ευχαρίστησε επίσης συναδέλφους, συνεργάτες, τις ένοπλες δυνάμεις, τη δημόσια διοίκηση, τις δημόσιες υπηρεσίες, το βρετανικό λαό που την εμπιστεύθηκε και το σύζυγό της Φίλιπ.

    «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια χώρα φιλοδοξίας και ευκαιρίας και ελπίζω ότι κάθε νέο κορίτσι που έχει τώρα δει μία γυναίκα ως πρωθυπουργό να γνωρίζει σίγουρα ότι δεν υπάρχει όριο στο τι μπορεί να πετύχει», προσέθεσε η Τερέζα Μέι.

    Η τελευταία εμφάνιση της Μέι ως πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων

    Φανερά συγκινημένη και προσπαθώντας αρκετές φορές να συγκρατήσει τα δάκρυά της η Τερέζα Μέι έκανε την τελευταία της εμφάνιση ως πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Οι Βρετανοί βουλευτές σηκώθηκαν και χειροκρότησαν την Μέι, την ώρα που αποχωρούσε από την αίθουσα συνεδριάσεων.

    «Αργότερα σήμερα θα επιστρέψω στα πίσω έδρανα και θα είναι η πρώτη φορά μου έπειτα από 21 χρόνια. Οπότε θα είναι μια αλλαγή», είπε η Μέι απαντώντας για τελευταία φορά σε ερωτήσεις βουλευτών ως πρωθυπουργός, καθώς θα τη διαδεχθεί ο Μπόρις Τζόνσον.

    «Η σύνδεση των βουλευτών με τους ψηφοφόρους είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας μας. Αυτό το καθήκον να υπηρετώ τους ψηφοφόρους θα παραμείνει το μεγαλύτερο κίνητρό μου», είπε, με φωνή που έσπαγε.

    Ο σύζυγος της Μέι, Φίλιπ, παρακολούθησε τη διαδικασία που κράτησε περίπου μία ώρα, ενώ την ώρα που αποχωρούσε εργαζόμενοι στη βουλή βγήκαν στο προαύλιο και τη χειροκρότησαν, ενώ εκείνη έμπαινε στο αυτοκίνητο.

    Παρά τη συγκίνηση πάντως, η Μέι δεν παρέλειψε να ρίξει τα βέλη της στο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, καλώντας τον ουσιαστικά να ακολουθήσει το παράδειγμά της και να παραιτηθεί.

    «Ίσως θα μπορούσα θα τελειώσω την αντιπαράθεση μαζί του λέγοντας αυτό: ως ηγέτης κόμματος που αποδέχθηκε ότι έληξε ο χρόνος της, λέω ότι ίσως τώρα είναι η ώρα για εκείνον να κάνει το ίδιο», είπε η Μέι απευθυνόμενη στον ηγέτη των Εργατικών.

    Δείτε το βίντεο με την δήλωση της Μέι για τον Τζέρεμι Κόρμπιν

    Ο Μπόρις Τζόνσον και επισήμως νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

    Ο Μπόρις Τζόνσον είναι και επίσημα πλέον ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, αφού η βασίλισσα του ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης και εκείνος αποδέχτηκε αυτήν την εντολή.

    Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος πρωθυπουργός τόνισε ότι «εκείνοι που στοιχηματίζουν εναντίον της Βρετανίας θα χάσουν τα πάντα».

    Αναφερόμενος στο Brexit, δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς «εάν» και «όμως».

    «Η δουλειά μου είναι να κάνω τους δρόμους πιο ασφαλείς (…) Η δουλειά μου είναι να διασφαλίσω ότι τα παιδιά σας θα λάβουν εξαιρετική παιδεία», συνέχισε.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι νωρίτερα, μια ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να αποκλείσει τον δρόμο που ακολουθούσε η αυτοκινητοπομπή του Τζόνσον ενόψει της άφιξής του στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ . Ένα όχημα της συνοδείας του πέρασε δίπλα τους, καθ’ οδόν προς το παλάτι.

    Η κινητοποίηση αυτή φαίνεται πως ήταν πρωτοβουλία της Greenpeace. Η οργάνωση ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι οι οικολόγοι διαδηλωτές ήθελαν να παραδώσουν στον επόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας μια επιστολή κρίσιμης σημασίας, η οποία περιέχει τις απαντήσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.



    ΣΧΟΛΙΑ