• Πολιτική

    Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να μην προσαχθούν βιαίως «Σαράφης» και «Κελέση»

    ολγα γεροβασιλη

    Όλγα Γεροβασίλη


    Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να μην προσαχθούν βιαίως ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής ο “Μάξιμος Σαράφης” και η “Κατερίνα Κελέση” (αν και αυτή δεν εμφανιστεί σήμερα το απόγευμα για να καταθέσει) ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μέλη της Προανακριτικής της Βουλής.

    Το αίτημα υπέβαλαν στη 1 το μεσημέρι στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα  η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής της Κ.Ο. Σπύρος Λάππας.

    Με την επιστολή -αναφορά, η οποία υπογράφεται από όλους τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, ζητείται από τον ανώτατο εισαγγελέα να παρέμβει για τη μη εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά του προστατευομένου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».

    Όπως υποστηρίζουν, η βίαιη προσαγωγή τους θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί από εισαγγελική αρχή.

    Το ίδιο ζητούν και για την μάρτυρα με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση” σε περίπτωση που ακολουθηθεί η ίδια τακτική.

    Εξερχόμενος του Αρείου Πάγου, ο Σπύρος Λάππας δήλωσε:

    “Ήρθαμε να αποδώσουμε έγγραφο διαμαρτυρίας ζητώντας την προστασία της νομιμότητας την οποία παραβιάζει η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής.
    Η προστασία των μαρτύρων και το ειδικό πρόγραμμα προστασίας τους προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία αλλά δυστυχώς γίνεται απόπειρα αποκάλυψης του προσώπου τους για να αρχίσει η βιομηχανία διώξεων σε βάρος τους . Έχουμε απευθυνθεί σε όλα τα διεθνή όργανα και καταγγέλλουμε την συμπεριφορά της Επιτροπής. Εάν οι μάρτυρες αυτοί εξεταστούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από αυτόν που προβλέπει ο νόμος είναι σίγουρη η καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.”

    Μάλιστα ο κ. Λάππας αναφερόμενος στην σοβαρότητα της υπόθεσης αναφέρθηκε σε δύο θανάτους και μία απόπειρα αυτοκτονίας που έχουν ήδη σχετιστεί με την υπόθεση της Novartis.

    Σύμφωνα με εισαγγελικές πήγες από τον Άρειο Πάγο, η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής Θεωρείται νόμιμη ενέργεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία μας.

    Ωστόσο, οι Ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχουν ποινικές ευθύνες και η άρνηση τους αυτή δεν συνιστά λόγο για την άρση του καθεστώτος προστασίας τους.



    ΣΧΟΛΙΑ