• Πολιτική

    Παρατεταμένο «σκληρό ροκ» μέχρι τις εκλογές με επίκληση…της τοξικότητας

    • Του Γαβριήλ Σερέτη
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Με πρώτο θύμα την μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία χάθηκε υπό το “βάρος” των αντεγκλήσεων στη Βουλή, που προτιμήθηκαν απ΄ όλα τα κεντρικά δελτία ειδήσεων έναντι της παρουσίασης των αλλαγών στα πολύπαθα ελληνικά πανεπιστήμια, η έννοια της τοξικότητας βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με αφορμή την απαράδεκτη επίθεση Βερναρδάκη στην Υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως, και τους δύο βασικούς μονομάχος, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να ανεβάζουν τους τόνους, χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς, γεγονός που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, προοιωνίζεται μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο σε ρυθμούς “σκληρού ροκ” που θυμίζουν 2015 ή και εποχές…Λαλιώτη.

    Και αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι “αυτό το πράγμα δεν μπορεί να πάει μακριά”. Με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, άλλωστε, να έχει διαμηνύσει πως “αυτό το οποίο δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση είναι η συζήτηση για πρόωρες εκλογές να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες. Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα”.

    Εκτσογλανισμός της δημόσιας ζωής

    Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι πως ο συνήθως μετριοπαθής Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το “γάντι” των προσωπικών επιθέσεων, που είχαν εξαπολύσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και, αφού υπενθύμισε πως αυτή είναι η τοξικότητα με την οποία, όπως είχε προειδοποιήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλητηριάζει καθημερινά την πολιτική ατμόσφαιρα, έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει τον όρο “εκτσογλανισμός της δημόσιας ζωής”, συνοδευόμενο από τρεις επιπλέον “ισμούς”: τον “βερναρδακισμό”, ως άλλο “πολακισμό” και τον “ΣΥΡΙΖΑϊκό φαρισαϊσμό”.

    Δεν δίστασε μάλιστα, να πει πως ο Αλ. Τσίπρας κρύβεται από τη Βουλή “διότι αν ήταν εδώ θα αναγκαζόταν να τοποθετηθεί ο ίδιος για τις απίστευτες αθλιότητες του κ. Βερναρδάκη”. Εξέφρασε δε, την περιέργεια αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει το πολιτικό θάρρος να ζητήσει ο ίδιος μια προσωπική συγγνώμη από την Υπουργό Παιδείας.

    Ο Πρωθυπουργός , ο οποίος αντιπαρέβαλε τις σκαιές επιθέσεις τύπου Βερναρδάκη με το διαβόητο “ηθικό πλεονέκτημα” της Αριστεράς, έβαλε στο ίδιο “καλάθι” τα «τρία μέτρα κάτω από τη γη» του κ. Πολάκη, τα μαχαίρια του κ. Φίλη και τη μητροκτονία του κ. Βερναρδάκη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ θύμισε τις αθλιότητες, όπως τις χαρακτήρισε, του πρώην Υπουργού Παιδείας, ο οποίος είχε δηλώσει ότι έχει δύο παιδιά η Υπουργός (σσ Κεραμέως) και όταν μεγαλώσουν θα τη θυμούνται ως τη μητέρα που όταν ήταν μικρά κατέσφαξε, ως νέος Ηρώδης, 20.000 18χρονα παιδιά από τα πανεπιστήμια.

    Στο Μέγαρο Μαξίμου δικαιολογούν την ολομέτωπη επίθεση Μητσοτάκη και τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε, αποδίδοντάς τους στην προσπάθειά του να αναδείξει την απρέπεια και την ευτέλεια με την οποία διαχειρίζεται εκ νέου το δημόσιο λόγο η Κουμουνδούρου, τον διχαστικό, μισαλλόδοξο και φανατικό λαϊκισμό, όπως τον χαρακτηρίζουν, με οσμή …πλατείας του 2015, που, όμως, επανέρχεται εν έτη 2022, σε μια συγκυρία όπου η χώρα αντιμετωπίζει ακραίους κινδύνους, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της τουρκικής απειλής.

    Αξιοσημείωτη επίσης, είναι και η χρήση, για ακόμα μια φορά, του όρου “τραμπισμός αλά γκρέκα” που εξέπεμψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κατηγορώντας ουσιαστικά τον κ. Τσίπρα ότι κρύβεται δια της σιωπής του, μιας και ούτε χθες, καταδίκασε δημοσίως τον άλλοτε Υπουργό Εσωτερικών και προνομιακό δημοσκόπο του, περιοριζόμενος στο τηλεφώνημα της κας Γεροβασίλη προς το στέλεχος που δεν δίστασε να παρομοιάσει την Υπουργό Παιδείας με μια υπόδικη μητροκτόνο, με την απειλή της διαγραφής, όμως, να παραμένει … στα χαρτιά.

    Στην κυβέρνηση, προς επίρρωση του τοξικού κλίματος που επιχειρεί να διατηρήσει ενόψει των εκλογών η αξιωματική αντιπολίτευση, αναδεικνύουν και τις δηλώσεις Πολάκη, ο οποίος δεν δίστασε, με το…αψύ ύφος του, να προειδοποιήσει ότι “η δεύτερη φορά Αριστερά θα είναι και αλλιώς και μέχρι τέλους!.

    ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνος ο Μητσοτάκης

    Δια της επίκλησης της τοξικότητας κινήθηκε, εντός και εκτός Βουλής, και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Π. Σκουρλέτης, χαρακτήρισε σοκαριστική την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού επειδή, όπως ισχυρίστηκε, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να συνδέσει την αξιωματική αντιπολίτευση με την εμπρηστική επίθεση στον Real FM.

    «Αν δεν λέγεται αυτό μέγιστη πολιτική προβοκάτσια, τι άλλο είναι; Είναι επιλογή η τοξική πολιτική παρέμβαση του πρωθυπουργού σήμερα. Μας θυμίζουν όσα λέγονταν πριν από το 2015 και δείχνουν πανικό και απόσταση από την κοινωνία. Τέτοια τοξική παρέμβαση αποσκοπεί τελικά σε κρίσιμες στιγμές να μην συζήτησουμε τα επίδικα με επιχειρήματα, αλλά να τα συσκωτίσουμε. Είναι βαθιά ταξική η πολιτική σας”, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να αντιστρέψει το επιχείρημα της τοξικότητας. Ενώ, σε ανάλογο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κουμβουνδούρου Ν. Ηλιόπουλος, υποστήριξε πως “ο κ. Μητσοτάκης είναι πια επικίνδυνος για τη Δημοκρατία”.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα πριν από λίγες μέρες, είχε κάνει λόγο για “καθεστωτική τοξικότητα Μητσοτάκη”. Για κυβέρνηση που πρέπει να φύγει “πριν η μοιραία πολιτική της μετατρέψει τη γενικευμένη κρίση σε γενικευμένη κατεδάφιση, σε κοινωνική και εθνική τραγωδία”. Ενώ, στην ανοιχτή συγκέντρωση προεκλογικού χαρακτήρα στο Περιστέρι, αναφέρθηκε σε λογαριασμούς υπουργών, σε “πάρτι των 10 μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των 10 μεγάλων οικογενειών, των 3 μεγάλων funds και των εκατοντάδων κομματικών αξιωματούχων, το πάρτι αυτό που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια από το υστέρημα του ελληνικού λαού”, πάρτι που, όπως είπε, θα τελειώσει μετά τις εκλογές

    Αποστάσεις από Ανδρουλάκη

    Στην καταδίκη των δηλώσεων Βερναρδάκη, αλλά, επί της ουσίας και της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε ο Ν. Ανδρουλάκης. «Καταδικάζουμε ευθέως οτιδήποτε σπείρει την διχόνοια, το μίσος και την απαξίωση του πολιτικού λόγου.

    Ο τρόπος που αντιπολιτεύονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα όπλο στα χέρια της κυβέρνησης. Χρειάζεται μία άλλη αντιπολίτευση, που θα θέτει τα ζητήματα με ρεαλιστικό τρόπο και θα τα επιλύει με προοδευτικό πρόσημο”, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κρατώντας αποστάσεις από την Κουμουνδούρου και τα μετεκλογικά σενάρια συνεργασίας με τον Αλ. Τσίπρα.

    Την ώρα που ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κινήματος Μιχάλης Κατρίνης, από το βήμα της Ολομέλειας, έστρεφε τα πυρά του εναντίον του Κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως “είναι οξύμωρο, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δυναμιτίζει την τοξική αντιπαράθεση, να ζητά συναίνεση”. Κι όλα αυτά όταν ο αρχηγός της ΝΔ επικαλείτο την “αναγκαία όσο ποτέ εθνική ενότητα”, ζητώντας από το ΠΑΣΟΚ να κάνει “μία γενναία κίνηση για την πιο σπουδαία εθνική υπόθεση, που είναι η Παιδεία”…

    Διαβάστε επίσης

    Επικοινωνία Μητσοτάκη-Χατζηνικολάου για την επίθεση στον Real – Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος

    Μητσοτάκης για Τσίπρα: Αντί να κρύβεται να έρθει και να ζητήσει συγγνώμη για τις αθλιότητες Βερναρδάκη



    ΣΧΟΛΙΑ