Πολιτική

Παπαθανάσης: Ο αναπτυξιακός νόμος δίνει ισόρροπη ανάπτυξη στην περιφέρεια

  • NewsRoom
Νίκος Παπαθανάσης

Νίκος Παπαθανάσης


Για αναπτυξιακό εργαλείο που θα δώσει ισχυρή ανάπτυξη κυρίως στην περιφέρεια έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας για το νέο Αναπτυξιακό νόμο.

«Το 97% των πόρων θα πάει στην περιφέρεια. Για πρώτη φορά θα έχουμε ισόρροπη ανάπτυξη στις περιφερειακές ενότητες, καθώς προσδιορίζουμε το κάθε ποσό που θα πάει στην κάθε περιφέρεια», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε, προβλέπονται και επιχορηγήσεις και φορολογικές απαλλαγές, επισημαίνοντας ότι είναι διαφορετικές οι επιχορηγήσεις ανάλογα με τους δήμους.

«Για παράδειγμα, θα πάρει τα πιο ψηλά ποσοστά επιχορήγησης η Μεγαλόπολη, η Δυτική Μακεδονία και η Θράκη για πρώτη φορά διότι θέλουμε να φέρουμε επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση εάν πρόκειται για μικρή ή πολύ μικρή επιχείρηση στην Τρίπολη, θα πάρετε 60% εάν το επενδυτικό σχέδιο είναι ενός εκατομμυρίου, δηλαδή 600.000 ευρώ από την πολιτεία.

Για μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση στην Τρίπολη προβλέπεται φορολογική απαλλαγή.

Ειδικότερα, από 100.000 ευρώ για τα σχέδια που υποβάλλουν πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις, είτε σε Πελοπόννησο ή Βόρειο Αιγαίο (η στήριξη φτάνει το 70%) ή στη Θράκη.

Όπως διευκρίνησε ο κ. Παπαθανάσης, η μόνη περίπτωση για να πάρει μια μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση επιχορήγηση είναι να πάει στη Θράκη, Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη.

Η περιφέρεια θα πάρει το 97% όλων των χρημάτων, επανέλαβε ο κ. Παπαθανάσης επισημαίνοντας ότι «ενισχύεται ο μικρός».

«Ο μικρός παίρνει επιχορήγηση και το υπόλοιπο είτε θα είναι ιδία συμμετοχή ή και στο σύνολο σε τραπεζικό δανεισμό. Δεν θα μπορέσει ωστόσο να πάει σε τραπεζικό λογαριασμό εάν έχει πάρει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για να έχει την επιχορήγηση και να πάρει και δάνειο από το Ταμείο, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 20% ιδία συμμετοχή», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Κικίλιας: Ρεκόρ αφίξεων κρουαζιερόπλοιων όλων των εποχών για την Ελλάδα το 2022

Θεοδωρικάκος για τη δολοφονία του 19χρονου: Θα βρεθούν όλοι οι ένοχοιΣΧΟΛΙΑ