Πολιτική

Παναγιωτόπουλος: Εν αναμονή των τελικών προτάσεων των εταιρειών για το πρόγραμμα κορβετών

  • NewsRoom
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος


Διμερή συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνύ (Sebastien Lécornu) είχε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο της τελετής καθέλκυσης της πρώτης φρεγάτας ‘Αμυνας και Επέμβασης του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Naval Group, στη Λωριάν της Γαλλίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Περαιτέρω ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με στελέχη του Ναυτικού Κλιμακίου Γαλλίας και ενημερώθηκε για το έργο τους.

Σε δηλώσεις του προς την ΕΡΤ, ο κ. Παναγιωτόπουλος ( σ.σ. σχετικά με τη δήλωση του ότι η Ελλάδα και η Γαλλία συμπορεύονται απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις και τάσσονται απέναντι σε κάθε μορφής αναθεωρητισμό) παρατήρησε ότι “όχι μόνο η Ελλάδα και η Γαλλία, όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλο το ΝΑΤΟ με την στάση τους στη περίπτωση της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να καταδικάζει και να στέκεται απέναντι σε κάθε μορφής αναθεωρητισμό. Όλοι ανεξαιρέτως! Επομένως καλό είναι αυτό το μήνυμα να περνά προς πάσα κατεύθυνση”.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι στην αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας (πέρυσι το καλοκαίρι) μεταξύ των άλλων προβλέψεων υπάρχει και η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Επικαλέσθηκε δε πρόσφατη δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία, “οι Γάλλοι τόνισαν ό,τι και να γίνει αυτή η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής θα εφαρμοστεί εάν απαιτηθεί και επομένως πάνω σε αυτή τη στέρεα βάση, χτίζουμε και κάνουμε ακόμα περισσότερα . Στο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, γνωστοποίησε ότι μέχρι το 2025 θα λάβουν χώρα 203 διαφορετικές δραστηριότητες, συνεκπαιδεύσεις, ασκήσεις, κλπ. γνωστοποίησε Αυτός ο αριθμός μόνο, νομίζω είναι αρκετός για να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας το εύρος και το βάθος αυτής της αμυντικής σχέσης”, δήλωσε χαρακτηριστικά..

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα ενεργοποίησης της option για την τέταρτη [email protected] ή ακόμη και για το πρόγραμμα των κορβετών, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας διευκρίνισε ότι “περιμένουμε και θα λάβουμε πολύ σύντομα τις τελικές προτάσεις των εταιρειών που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα των κορβετών ή την ενεργοποίηση αντιστοίχως του option, της εναλλακτικής δηλαδή, πρόσκτησης τέταρτης [email protected] κατά την αρχική συμφωνία. Για να αποφασίσουμε όμως και εμείς πρέπει να έχουμε στα χέρια μας τις τελικές προτάσεις.

Εκτιμώ ότι πρέπει να απαντήσουν σε κάποιες βασικές ερωτήσεις ιδίως όσο έχει να κάνει με την χρηματοδότηση και τη συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων. Εμείς θέλουμε να ναυπηγηθούν οι κορβέτες σε ελληνικά ναυπηγεία, επανέλαβε, και εφόσον απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις, δεν έχουμε παρά να κάνουμε την τελική επιλογή κάτι το οποίο θα γίνει αρκετά σύντομα, όπως εκτιμώ”.

Τέλος γνωστοποίησε ότι άλλα δύο Rafale θα έρθουν εντός των προσεχών ημερών και θα εγκατασταθούν στη βάση τους, στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.

Διαβάστε επίσης

Παναγιωτόπουλος: Ισχυρή η θέληση Γαλλίας και Ελλάδας για σταθερότητα και ευημερία στην Αν. ΜεσόγειοΣΧΟΛΙΑ