• Top Stories

    Παγκόσμια πατέντα οι «υβριδικοί» βουλευτές για την οριακή απόλυτη πλειοψηφία

    • NewsRoom


    Για εξευτελισμό της βουλευτικής ιδιότητας κάνουν λόγο στελέχη της αντιπολίτευσης μετά την πρωτοφανή θεσμική αλχημεία, μέσω της οποίας η κυβέρνηση καταφέρνει να εξασφαλίσει οριακή απόλυτη πλειοψηφία με 151 βουλευτές. Πλέον οι έξι βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, δύο που ανήκουν στην ΚΟ των ΑΝΕΛ και τέσσερις ανεξάρτητοι, δεσμεύτηκαν ότι θα υπερψηφίζουν τα κυβερνητικά νομοσχέδια, ανεξαρτήτως της θέσης και της άποψης του κόμματος, με το οποίο εξελέγησαν και αγνοώντας την ψήφο των πολιτών που τους έφερε στο Κοινοβούλιο, αναφέρουν στελέχη της αντιπολίτευσης.

    Το φαινόμενο είναι μοναδικό, καθώς δυο εξ αυτών, τυπικά τουλάχιστον, παραμένουν σε άλλο κόμμα και σε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα. Οι κ.κ. Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις ανήκουν ακόμη στους Ανεξάρτητους Έλληνες, από τους οποίους ούτε έχουν διαγραφεί, ούτε έχουν δηλώσει ότι εγκαταλείπουν.

    Εξάλλου, για τον Θανάση Παπαχριστόπουλο εκκρεμεί και το θέμα της παραίτησης μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, κάτι που δεν συνάδει με την δήλωσή του ότι θα στηρίζει όλα τα κυβερνητικά νομοσχέδια.

    Η πρωτοφανής μεθόδευσης φέρνει στην επιφάνεια την αγωνία της κυβέρνησης να εκτονώσει την οργή του Πάνου Καμμένου που απειλεί με αποκαλύψεις, σε περίπτωση που χάσει την κοινοβουλευτική του ομάδα, δηλαδή τα προνόμια που του παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής στους πολιτικούς αρχηγούς.

    Την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής που προωθούσε ο κ. Βούτσης ακύρωσε τελικά με την επιστολή του ο Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλοντας ότι τα ΜΜΕ και η αντιπολίτευση θέλουν να τον παρουσιάσουν ως εκβιαζόμενο από τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο. Η υπόθεση εστάλη τελικά στην επιστημονική επιτροπή της Βουλής κατ’ απαίτηση του πρωθυπουργού, διαδικασία με την οποία διαφωνεί ο Πάνος Καμμένος, αφού δηλώνει ότι το θέμα έχει λυθεί με γνωμοδότηση του 2013.

    Σύμφωνα με αυτή την γνωμοδότηση, «η συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ταυτίζεται με την ίδρυση αυτής σε αρχικό χρόνο». Δηλαδή άπαξ και συγκροτήθηκε η ΚΟ δεν αλλάζει το καθεστώς των πολιτικών αρχηγών, όσοι βουλευτές κι αν τους εγκαταλείψουν.

    Εικάζεται ότι θα ασκηθούν πιέσεις αυτή να είναι και η επικαιροποιημένη γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής, ώστε να πάψει να απειλεί ο πρώην υπουργός Άμυνας ότι η κυβέρνηση, σε διαφορετική περίπτωση- έχοντας λεηλατήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα- δεν θα προλάβει να κάνει παρέλαση.

    ΝΔ: Ντροπή και ευτελισμός

    Τη σφοδρή αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η απόφαση των 6 βουλευτών να προσχωρήσουν στην κυβερνητική πλειοψηφία. Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει κοινοβουλευτική ντροπή άνευ προηγουμένου να όσα συμβαίνουν, ενώ τονίζει πως το «σημερινό πληρεξούσιο είναι συνταγματικά ανυπόστατο».

    «Τα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους», τονίζει η ΝΔ, που υπογραμμίζει ότι δεν θα επιτρέψει αυτό τον κοινοβουλευτικό ευτελισμό. «Η κυβέρνηση κουρελού παραμένει κυβέρνηση μειοψηφίας και να ξέρουν άπαντες ότι θα τίθενται διαρκώς και επώνυμα προ των ευθυνών τους», καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

    «Δύο βουλευτές υβρίδια στα έξι δεκανίκια του Τσίπρα»

    «Με την παράδοση της συνείδησης των προθύμων, η κυβέρνηση γίνεται κουρελού και με τη βούλα», αναφέρουν πηγές της Πειραιώς, που επισημαίνουν ότι ανάμεσα στους 6 είναι και δύο βουλευτές «υβρίδια».

    Η αναφορά είναι για τον Κώστα Ζουράρι και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο οι οποίοι, σημειώνει η Πειραιώς, ανήκουν ταυτόχρονα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

    «Αν κάτι ωστόσο πραγματικά δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια κοινοβουλευτικά χρονικά είναι ότι ανάμεσα στα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα μπορεί κανείς να βρει και δύο βουλευτές υβρίδια, καθώς οι κ.κ Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος ισχυρίζονται ότι θα ανήκουν ταυτοχρόνως και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της ΝΔ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΝΔ: Και με τη βούλα «κυβέρνηση-κουρελού»- Συνταγματικά ανυπόστατο το πληρεξούσιο των 6

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καμμένος: Αντιδημοκρατική η διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ σύμφωνα με γνωμοδότηση του 2013



    ΣΧΟΛΙΑ