• First Top Stories

    Π. Μοσκοβισί στην ΕΡΤ: “Θέλουμε συμφωνία για την Ελλάδα ως το τέλος του έτους” (video)

    • NewsRoom


    Στην ΕΡΤ μίλησε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί όπου και υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι “Εγώ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θέλουμε να πετύχουμε μια παγκόσμια συμφωνία για την Ελλάδα ως το τέλος του έτους”.

    Συνέχισε λέγοντας ότι “Υποστηρίζω μια παγκόσμια συμφωνία έως το τέλος του έτους, ξέρω ότι το μονοπάτι είναι στενό αλλά νομίζω ότι υπάρχει τρόπος να το πετύχουμε”, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των διαπραγματεύσεων στη δεύτερη αξιολόγηση και υπογράμμισε πως “η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει και οι επενδυτές μπορούν να δουν ότι είναι ελκυστικός προορισμός”.

    Ο κ. Μοσκοβισί έκανε επίσης λόγο για έναν “ενάρετο κύκλο, με επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις, επιστροφή της ανάπτυξης, της εμπιστοσύνης και των επενδύσεων και θέσεων εργασίας. Αυτός πιστεύω ότι είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε”.

    Ο επίτροπος τόνισε πως “Οι ελληνικές αρχές έχουν αυτή την ευθύνη. Οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες για την κοινωνία αλλά είναι αναγκαίες για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Αν αναλάβουν αυτή την ευθύνη, και φαίνεται ότι το κάνουν, τότε και εμείς πρέπει να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες. Αυτή νομίζω ότι πρέπει να είναι η οπτική των μελλοντικών συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους”.

    Jeroen Dijsselbloem
    Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem

    Ακόμη, σε ερώτηση σχετικά με τις ενστάσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως προς το χρέος, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι το Eurogroup θα συζητήσει αυτά τα θέματα μέχρι το τέλος του έτους: “Είμαι βέβαιος ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση του ελληνικού προγράμματος, αυτή της επιτυχίας. Γνωρίζω ότι αυτό απαιτεί προσπάθεια από τον ελληνικό λαό όμως θέλω να πιστεύω ότι θα ανταμειφθούν από την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και – ελπίζω – και μια συμφωνία για το χρέος. Αυτό το μήνυμα θα μεταφέρω στην Αθήνα στην επίσκεψή μου τη Δευτέρα και την Τρίτη, όπου θα έχω συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, βουλευτές και επιχειρηματίες, γιατί χρειαζόμαστε τους επιχειρηματίες μαζί μας στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας”.

    Όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ο επίτροπος υπογράμμισε ότι “χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ηταν σημαντικός εταίρος από την αρχή, βοηθά στη σταθεροποίηση της αξιοπιστίας του προγράμματος. Και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει κάθε συμφωνία να περιλαμβάνει και το ΔΝΤ. Από την άλλη, πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Αυτό σημαίνει ότι εμείς πρέπει να κάνουμε κάποιες κινήσεις για το χρέος, αλλά πρέπει να έχουμε και ανάλογο αίτημα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Θα έλεγα ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητάμε είναι επιτακτικές και η απόδοσή τους είναι αρκετά ικανοποιητική”, είπε καταλήγοντας ο κ. Μοσκοβισί.

    Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη του κ. Μοσκοβισί:

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μπενουά Κερέ: Δεν εξετάζεται τέταρτο μνημόνιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαπραγμάτευση: Στο… περίμενε την κυβέρνηση οι Θεσμοί – Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Αχτσιόγλου φοβούνται… προσευχόμενοι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στο τραπέζι η σφαίρα των εκλογών



    ΣΧΟΛΙΑ