• Πολιτική

    Όταν ο Τσίπρας παρακαλούσε την Εθνική Τράπεζα για ευνοϊκή ρύθμιση των δανείων του ΣΥΡΙΖΑ


    Την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης για δάνεια εκατομμυρίων ευρώ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ζητά η οικονομική εισαγγελία, εξαιρώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ με την αιτιολογία ότι τα δάνειά τους εξυπηρετούνται κανονικά. Όμως, σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσίευσε το iefimerida.gr, μόλις το 2017 ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε χαριστική ρύθμιση από την Εθνική Τράπεζα με βάση τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις από το 2019-2023.

    Όπως είχε γράψει το mononews τον περασμένο Φεβρουάριο, στη σύμβαση που υπογράφηκε στις 24 Νοεμβρίου του 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 10 εκατομμύρια ευρώ από την Εθνική Τράπεζα. Ως εγγύηση ο κ. Τσίπρας ενεχυρίασε το ακίνητο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, το οποίο εκτιμήθηκε στα 2.700.000 ευρώ. Για το υπόλοιπο ποσό, όπως αναγράφεται στη σύμβαση, ενεχυριάστηκε η ετήσια τακτική επιχορήγηση που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 έως το 2023. Ο,τι ακριβώς δηλαδή έκαναν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

    Και το 2017 δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας ζητά τέτοιο είδους ρύθμιση. Όπως υπενθυμίζει και σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, το 2010, ως εκπρόσωπος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (όπως ονομαζόταν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ), ο Τσίπρας με επιστολή του προς τον τότε πρόεδρου του ΔΣ της ΕΤΕ κ. Βασίλη Ράπανο έθετε δύο αιτήματα: «Αντιμετωπίζουμε αδυναμία εξυπηρέτησης συσσωρευμένων οικονομικών αναγκών μέχρι τέλος του τρέχοντος μηνός. Οι ανάγκες αυτές που αφορούν μισθολογικές δαπάνες και λοιπά λειτουργικά έξοδα ανέρχονται στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό ζητούμε να μας χορηγηθεί από την Ε.Τ ως δάνειο».

    «Το δεύτερο αίτημα συνδέεται με την προσπάθεια μιας μεσοπρόθεσμης αντιμετώπισης του συνολικού δανεισμού μας. Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ τουλάχιστον για μια δεκαετία δανειζόταν όταν ήταν απολύτως αναγκαίο από την Ε.Τ. με την οποία διατηρούσε αποκλειστική σκέση, ποσά κάτω από τα έσοδά του και τα επέστρεφε εντός έτους. Η σχέση αυτή διαταράχθηκε από εξαιρετικά αυξημένες δαπάνες λόγω των διπλών εκλογών του 2009 και από την καθίζηση της κρατικής χρηματοδότησης του 2010»

    Ο Αλ. Τσίπρας επιζητά «ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την αποπληρωμή του χρέους με την διαμόρφωση σταθερών κανόνων και υποχρεώσεων»

    «Μας είναι επίσης απολύτως σαφές ότι η αποδοχή των παραπάνω δύο αιτημάτων μας, απαιτεί ευρύτερη θεώρηση και δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά με χρηματοοικονομικά κριτήρια» καταλήγει.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη, τα δυο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εγκαλούνται για το γεγονός ότι την περίοδο 2000-2011 προχωρούσαν σε ανανεώσεις των δανειακών τους συμβάσεων χωρίς περαιτέρω εγγυήσεις είτε ζητούσαν την τροποποίηση των συμβάσεων συμπεριλαμβανομένου νέου δανεισμού τους. Ως εγγύηση δίνονταν οι μελλοντικές κρατικές χρηματοδότησης των δύο κομμάτων, ακριβώς δηλαδή όπως έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ρίξει στο τραπέζι της προεκλογικής του καμπάνιας και την υπόθεση Novartis.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΠΑΣΟΚ: Περίεργη η εξαίρεση του ΣΥΡΙΖΑ από τις διώξεις για τα κομματικά δάνεια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ: «Στημένη παράσταση» από τον ΣΥΡΙΖΑ οι δίωξεις για τα δάνεια των κομμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ