• Πολιτική

    Οριστικό “στοπ” από την Αυστρία στη συνέχεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας

    Τουρκία Ευρωπαϊκή Ένωση


    Στην οριστική απόφαση να μην υποστηρίξει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων για στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία καταλήγει η Αυστρία, όπως τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

    Σε δηλώσεις του στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Κουτς τόνισε χαρακτηριστικά πως “αυτή η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ”, προσθέτοντας πως δεν “βλέπει” αυτή τη στιγμή καμία πιθανότητα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ενώ δεν υπάρχουν οι δυνατότητες για μία απελευθέρωση της βίζας για του Τούρκους πολίτες.

    Όπως επισημαίνει οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Άγκυρα ως αντάλλαγμα για τη Συμφωνία για το Προσφυγικό, “σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκπληρωθούν”.
    Άλλωστε ο ίδιος ο Αυστριακός καγκελάριος, Κρίστιαν Κερν, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα μια “σαφή στάση” από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία.

    Όπως εξήγησε, οι πρόσφατες εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος αποτελούν “απαράδεκτες επιθέσεις κατά της Δημοκρατίας και κατά της ελευθερίας του Τύπου”. Ο κ. Κερν αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη σύλληψη βουλευτών του κόμματος HGP και των δημοσιογράφων της εφημερίδας „Cumhuriyet”, τις οποίες, όπως είπε, «προκαλούν ανησυχία».

    Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Κερν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδηγεί τη χώρα του στη λανθασμένη κατεύθυνση, μακριά από τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως την Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Η πολιτική δίωξη πολιτικών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και δικαστών είναι ιδιαίτερα αξιοκατάκριτη, είναι καθαρή παραβίαση των θεμελιωδών δημοκρατικών βασικών κανόνων.

    “Σήμερα διαπιστώνουμε πως ο Ερντογάν εφαρμόζει το αυταρχικό πρόγραμμά του ταχύτερα και ευρύτερα από ό,τι είχα πιστέψει τότε”, σημείωσε, παραπέμποντας στο γεγονός πως ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που είχε απαιτήσει τον περασμένο Αύγουστο τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα, εξαιτίας των μαζικών συλλήψεων και διώξεων μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

    Την αμετάβλητη, σαφή, απόρριψη από την συντριπτική πλειονότητα των Αυστριακών της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ποσοστό 80%, είχε διαπιστώσει αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, που δόθηκε επίσης την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με μια παλαιότερη δεσμευτική απόφαση της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, για τη συναίνεσης της Αυστρίας για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ πρέπει να προηγηθεί η διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: WSJ: Η Κομισιόν σκέφτεται να βάλει στον πάγο τον διάλογο με την Τουρκία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προκλητικός ο Αυστριακός ΥΠΕΞ Κουρτζ : η Λέσβος να γίνει νήσος Έλις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προκαλεί ο Ερντογάν: 3 εκατ. Σύροι πρόσφυγες μπορούν να πάνε στην Ευρώπη ακόμη και με τα πόδια!



    ΣΧΟΛΙΑ