• Πολιτική

    Οργισμένος ο Ερντογάν για την απόφαση Τραμπ για τα F-35

    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Στο ναδίρ βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας μετά την απόφαση του Λευκού Οίκου να αποβάλει την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, από τη στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να αψηφίσει τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και να προχωρήσει στην απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών αντιπυραυλικών συστημάτων S – 400.

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ειδησεογραφικού καναλιού CNN Turk, εξέφρασε την έντονη «δυσφορία» του για την απόφαση των ΗΠΑ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Τζον Μπόλτον.  Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ανέφερε πως οι σχέσεις των δύο χωρών, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν υγιείς με τέτοιες μονομερείς αποφάσεις.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Τουρκίας «να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 καθιστά αδύνατη τη συνεχιζόμενη εμπλοκή της στην παραγωγή των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35».

    Η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα έχει τερματιστεί ως τα τέλη του Μαρτίου του 2020, διευκρίνισε το βράδυ της Τετάρτης η Έλεν Λορντ, αναπληρώτρια υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα προμηθειών.

    Από την άλλη πλευρά πάντως, η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec εμφανίζεται έτοιμη να προμηθεύσει την Τουρκία με βομβαρδιστικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35, σε περίπτωση που υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον από τουρκικής πλευράς, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Σεργκέι Τσεμέζοφ.



    ΣΧΟΛΙΑ