• Top Stories

    Οργή Ερντογάν: Θα «πακετάρουμε» τους εχθρούς μας οπουδήποτε και αν βρίσκονται

    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    «Θα πακετάρουμε οποιονδήποτε, οπουδήποτε και αν βρίσκεται» δήλωσε ξεκάθαρα την Παρασκευή ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την Milliyet. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματός του αναφέρθηκε στην επιχείρηση της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας στο Κόσοβο κατά την οποία έξι μέλη του «δικτύου Γκιουλέν», σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στην Τουρκία.

    Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην επιχείρηση δήλωσε πως «σε συνεργασία με την υπηρεσία του Κοσόβου, έφεραν (η ΜΙΤ) τους έξι πιο σημαντικούς από την Βαλκανική και τους παρέδωσαν στους αρμόδιους. Όπου και αν είναι θα τους πακετάρουν και θα τους φέρνουν να λογοδοτούν».

    Σημειώνεται πως για την ίδια υπόθεση με την επιχείρηση των Τούρκων και της μυστικής υπηρεσίας, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι καρατόμησε τον υπουργό Εσωτερικών και τον επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν είχε ενημερωθεί για την επιχείρηση της απέλασης των έξι, οι οποίοι είχαν συλληφθεί την Πέμπτη στο Κόσοβο για «σχέσεις με σχολεία που χρηματοδοτούνται από την κίνηση του Φετουλάχ Γκιουλέν», τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

    «Και οι δύο παύθηκαν εξαιτίας των συλλήψεων που έγιναν χθες», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν στη δημοσιότητα στη διάρκεια της ημέρας.

    Το Συριακό

    Η Τουρκία έχει αρχίσει τις προετοιμασίες για να εκδιώξει τους μαχητές από τις περιοχές της βόρειας Συρίας Αΐν αλ-Άραμπ, Ρας αλ-Αΐν και Τελ Αμπιάντ και μέχρι τα ιρακινά σύνορα, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι θα εκδιώξει τους μαχητές και από το Ιράκ.

    Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να βλάψει στρατιώτες συμμαχικών χωρών που είναι ανεπτυγμένοι στην περιοχή, όμως δεν μπορεί να επιτρέψει σε μαχητές να περιφέρονται ελεύθεροι.

    Στη συριακή πόλη Μανμπίτζ, αμερικανικά στρατεύματα είναι ανεπτυγμένα δίπλα σε μαχητές της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας.

    Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι τον «λύπησε πάρα πολύ» η «πλήρως εσφαλμένη» τοποθέτηση της Γαλλίας, η οποία πρότεινε μια μεσολάβηση ανάμεσα στην Άγκυρα και την YPG στη βόρεια Συρία.

    «Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως με λύπησε πάρα πολύ η πλήρως εσφαλμένη προσέγγιση της Γαλλίας στο ζήτημα αυτό», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Ποιοί είστε εσείς που μιλάτε για μεσολάβηση ανάμεσα στην Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση;», πρόσθεσε.

    Ωστόσο στο Παρίσι ανακοινώθηκε σήμερα από την προεδρία της Δημοκρατίας πως η Γαλλία δεν προβλέπει να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία έξω από τον διεθνή συνασπισμό που πολεμά την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

    Η διευκρίνιση αυτή έγινε την επομένη δηλώσεων που έκαναν Κούρδοι αξιωματούχοι έπειτα από συνάντησή τους με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τις οποίες το Παρίσι πρόκειται να στείλει «νέα στρατεύματα» στη βόρεια Συρία.

    «Η Γαλλία δεν προβλέπει νέα στρατιωτική επιχείρηση επί του πεδίου στη βόρεια Συρία εκτός του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους», υπογράμμισε η προεδρία.

    Λίγο πριν από την έκδοση της ανακοίνωσης αυτής από το μέγαρο των Ηλυσίων, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης είχε δηλώσει πως η προσφορά υποστήριξης από τη Γαλλία στην πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας ισοδυναμεί με υποστήριξη τρομοκρατών.

    Ερντογάν Τουρκία
    Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Τουρκική Οικονομία

    Για την οικονομία ο Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία θα επιτύχει υψηλή οικονομική ανάπτυξη το 2018 και θα κρατήσει την πόρτα «ορθάνοιχτη» για τους διεθνείς επενδυτές.

    «Έχω κακά νέα γι’ αυτούς που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις ισοτιμίες σαν μπαμπούλα για να τρομάξει ο λαός μας», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP. «Για μια ακόμη φορά η Τουρκία θα χαλάσει τα παιχνίδια που παίζονται εναντίον της με την υψηλή ανάπτυξη που θα επιτύχει το 2018».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αδριανούπολη: Νέα συνάντηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τις οικογένειές τους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία: Απορρίφθηκε η ένσταση, στη φυλακή παραμένουν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ερντογάν: Αγωγή κατά του Κιλιντσάρογλου για «αβάσιμα» σχόλια

     



    ΣΧΟΛΙΑ