• Πολιτική

    Ώρα μηδέν για το μεταναστευτικό: Σήμερα οι ανακοινώσεις – Με την στήριξη Τσίπρα το κυβερνητικό σχέδιο

    • Νένα Σώκου
    πρόσφυγες


    Σε λίγη ώρα ανακοινώνει η κυβέρνηση το πλήρες πλάνο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος, την ώρα που οι ροές προσφύγων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Τις ανακοινώσεις θα κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και ο υφυπουργός Άμυνας, ειδικός συντονιστής για το μεταναστευτικό, Αλκιβιάδης Στεφανής.

    Ιδιαίτερη σημασία αποκτά και η χθεσινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο Open, ο οποίος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει πλάτη, για να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης, καθώς «άλλη λύση από την αποσυμφόρηση των νησιών δεν υπάρχει», στέλνοντας μήνυμα σε περιφερειάρχες και δημάρχους.

    «Είναι ένα δύσκολο θέμα. Είναι μεγάλη πρόκληση για μένα να κάνω κριτική στην κυβέρνηση, κυρίως για όσα έλεγε προεκλογικά. Παραπλάνησε προεκλογικά η ΝΔ, λέγοντας ότι τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ.  Αλλά παρά τα όσα έχει κάνει, παρά τις ατσαλιές,  έχοντας αίσθημα ευθύνης, θέλω να πω και σε περιφερειάρχες και δημάρχους, ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή, πρέπει να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός και να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας. Θα στηρίξουμε αυτή την πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

    Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο ανατολικό Αιγαίο είναι το γεγονός πως μέσα σε 24 ώρες το Λιμενικό προχώρησε στη διάσωση και περισυλλογή 369 μεταναστών και προσφύγων, σε 12 διαφορετικά περιστατικά (Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω). Επίσης, άλλοι 272 μετανάστες και πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το ίδιο διάστημα με λέμβους σε επτά διαφορετικά περιστατικά σε Χίο, Φαρμακονήσι και Σάμο.

    Το θέμα συζητήθηκε στην συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους 13 περιφερειάρχες, την Δευτέρα, οι οποίοι μαζί με τις δημοτικές Αρχές επωμίζονται το βάρος των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών.

    Το πιο κρίσιμο σημείο είναι η δημιουργία των κλειστών κέντρων που θα δημιουργηθούν στα νησιά και την ενδοχώρα. Στο σημείο αυτό καλείται να παίξει τον ρόλο της η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία πρέπει να ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες και να εξασφαλίσει την συνεργασία τους.

    Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στους περιφερειάρχες, η κυβέρνηση δεν θα αιφνιδιάσει.

    Πού θα δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κλειστά κέντρα μεταναστών θα δημιουργηθούν σε τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου, την Χίο, την Σάμο και την Λέσβο, σε δύο νησιά του Νοτίου Αιγαίου, την Λέρο και την Κω, ενώ στον σχεδιασμό που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη συμπεριλαμβάνεται και η Κρήτη. Στο τραπέζι βρίσκονται και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ δεν έχουν εγκαταλειφθεί οι σκέψεις και για μικρότερα νησιά.

    Πιθανόν η δημιουργία τους να γίνει σε δύο φάσεις, καθώς θα χρειαστεί και ένα χρονικό διάστημα για την κατασκευή τους. Οι περιοχές έχουν ήδη εντοπιστεί και εξετάζονται όλες οι λεπτομέρειες, νομικές και άλλες, για την δημιουργία τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην ενδοχώρα θα πρόκειται κυρίως για παλιές βιομηχανικές μονάδες που δεν λειτουργούν.

    Υπολογίζεται ότι συνολικά θα φιλοξενηθούν στα κλειστά κέντρα περισσότερα από 10.000 άτομα.

    Όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στην σύσκεψη με τους περιφερειάρχες, σε καμία περίπτωση ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων, που θα φιλοξενηθούν σε κάθε περιφέρεια, δεν θα ξεπερνά το 1% του πληθυσμού της και θα υπάρχει αναλογικότητα στην κατανομή τους.

    Ο λόγος για τον οποίο τα κλειστά κέντρα θα δημιουργηθούν στα νησιά είναι για να μην έχει η Τουρκία πρόσχημα να μην δέχεται επαναπροωθήσεις όσων εισήλθαν στην Ελλάδα και η αίτησή τους για την παροχή ασύλου απορρίφθηκε τελεσίδικα.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για τις άμεσες ανάγκες θα προσληφθούν 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο, 500 νέοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κλειστών κέντρων.

    Η κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό περιλαμβάνει και μια σειρά άλλων δράσεων που αφορούν την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, την νέα πολιτική ασύλου, που θα επιταχύνει τις διαδικασίες και την διαδικασία επιστροφών στην Τουρκία και τις χώρες καταγωγής, με τον στόχο να έχει οριστεί στους 10.000 μετανάστες έως το τέλος του 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ