• Πολιτική

    Τσίπρας: Η πορεία του Πολυτεχνείου δεν είναι μαραθώνιος για να τερματίσω

    • NewsRoom

    Αλέξης Τσίπρας


    Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open παραχώρησε συνέντευξη  ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Τρίτης, σχολιάζοντας τα τρέχοντα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας.

    Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε για την παρουσία του στην πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την εξαφάνισή του στα μισά της. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την έκπληξή του για τις αντιδράσεις, αναφέροντας με το χαρακτηριστικό του ύφος ότι η πορεία δεν είναι «μαραθώνιος, για να τερματίσεις»!

    Αντίθετα, επέμεινε πως η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου είχε κυρίως αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

    Παράλληλα, επισήμανε πως ως πρωθυπουργός δούλεψε για την καλυτέρευση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ζητήσει συγγνώμη για την εμπλοκή τους.

    «Εγώ πήγα στο Πολυτεχνείο ως πρωθυπουργός, κατέθεσα στεφάνι ως πρωθυπουργός» ανέφερε, υποστηρίζοντας πως δεν μετείχε παλαιότερος στην πορεία, καθώς αυτή έχει αντιεξουσιαστικό χαρακτήρα και δεν ήθελε να δημιουργήσει προβλήματα με την παρουσία του, λέγοντας παράλληλα πως ως πρωθυπουργός κατέβαινε κοντά στους πολίτες!

    Τόνισε ότι «η μεγάλη συμμετοχή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι έχουν προκληθεί τα αντανακλαστικά του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου και ιδίως της νεολαίας». Πρόσθεσε πως «υπεύθυνη αυτής της μαζικής συμμετοχής είναι η ίδια η κυβέρνηση με τις επεμβάσεις στην ΑΣΟΕΕ, στους χώρους διασκέδασης, στους κινηματογράφους».

    Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «παλινόρθωση ενός συστήματος που ευθύνεται για την χρεοκοπία της χώρας», ενώ μίλησε για «υπερ-δεξιούς υπουργούς», που έχουν επιχειρήσει να αναθεωρήσουν την ιστορία, ενώ υποστήριξε ότι το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει κινητοποιήσει τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινωνίας -και ιδιαίτερα της νεολαίας.

    Αναφορικά με τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας στα Εξάρχεια, υποστήριξε πως δεν υπάρχει κάποια επιτυχία, αλλά είναι ένα «αστείο στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας το δόγμα νόμος και τάξη» και ένας αντιπερισπασμός της κυβέρνησης απέναντι στην αδυναμία διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος.

    «Κανένας πολίτης δεν αισθάνεται ευχάριστα» με την εικόνα των ΜΑΤ στα Εξάρχεια, είπε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραδέχθηκε ωστόσο το πρόβλημα στην περιοχή. Η εγκληματικότητα δεν έχει μειωθεί, παρατήρησε, ενώ ανέφερε ότι δεν έχει βελτιωθεί και η καθημερινότητα των κατοίκων στα Εξάρχεια.

     

    Αλλάζουν τους ποινικούς κώδικες για τους τραπεζίτες

    Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση για το ζήτημα των αλλαγών στους Ποινικούς Κώδικες. Επικαλούμενος το πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, για τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, που βρίσκεται σε προανάκριση, το οποίο η κυβέρνηση έχει απορρίψει ως παραπλανητικό, κατηγόρησε τη ΝΔ πως εξυπηρετεί  τα συμφέροντα των εγκληματιών του «λευκού κολάρου».

    «Τους αλλάζουν για να κάνουν deals με τους τραπεζίτες και τους εγκληματίες του λευκού κολάρου που έχουν κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων». «Η πραγματική πρόθεση δεν ήταν οι μολότοφ, αλλά οι εγκληματίες που δεν πετάνε μολότοφ, οι ‘μπαχαλάκηδες’ που φορούν γραβάτες και κοστούμια», πρόσθεσε.

    «Η σπουδή της κυβέρνησης να αλλάξει τους Ποινικούς Κώδικες ήταν για τις μολότοφ;», σχολίασε εν είδει ερώτησης.

    Χαρακτήρισε επικοινωνιακού χαρακτήρα οι έφοδοι της αστυνομίας στα Εξάρχεια και έκανε λόγο για πολιτική κερδοσκοπία από την κυβέρνηση στα Εξάρχεια. Χαρακτήρισε ακόμη «γελοία» την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα για τις μολότοφ, λέγοντας ότι ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα, ενώ επιχείρησε να δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό του λέγοντας πως πλέον, από τη στιγμή που η κατοχή μιας μολότοφ και η χρήση της τιμωρούνται με την ίδια ποινή, οι αντεξουσιαστές θα… προτιμήσουν πλέον να τις ρίξουν!

    Τέλος ειρωνεύτηκε την κυβέρνηση, απαντώντας σε ερώτηση για τον Ρουβίκωνα. «Δεν έλεγαν ότι θα τον έχουν τελειώσει σε μια βδομάδα, όταν γίνουν κυβέρνηση;» ανέφερε χαρακτηριστικά, καταδικάζοντας ωστόσο κάθε έκνομη ενέργεια.

    Για μια ακόμα φορά επιτέθηκε και κατά των ΜΜΕ αναφερόμενος «στο μιντιακό σύστημα που “λιβανίζει” την κυβέρνηση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επέμεινε στο ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών. Η κυβέρνηση κάνει «deals» με επιχειρηματίες και τραπεζίτες, υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε στα «θαλασσοδάνεια» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία, όπως είπε, πληρώνει ο ελληνικός λαός και είναι «δανεικά και αγύριστα».

    Υποστήριξε επίσης πως οι τράπεζες δεν τροφοδοτούν την οικονομία, τόνισε, γιατί «έχουν πολλούς σκελετούς στα ντουλάπια τους».

    Από τις 7 Ιουλίου έχουν «εκτραχυνθεί» οι τράπεζες στο να επιβάλουν υπέρογκες χρεώσεις στους καταναλωτές, υπογράμμισε σε άλλο σημείο, γεγονός που συνέδεσε με την κυβερνητική αλλαγή. Υποστήριξε, δε, ότι οι τράπεζες «ανέστειλαν μέρος των χρεώσεων και δεν τις πήραν πίσω».

    Για τη Novartis

    Για την υπόθεση Novartis ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε για μια ακόμα φορά πως δεν υπάρχει καμία σκευωρία. Μάλιστα έσπευσε να καλύψει τον Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος λίγες ώρες πριν την παραπομπή της δικογραφίας στη Βουλή είχε βρεθεί στον Άρειο Πάγο, λέγοντας  με ειρωνικό ύφος πως «αν είχαμε στήσει την υπόθεση Novartis, θα πήγαινε ο Τζανακόπουλος στον Άρειο Πάγο;»

    Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι… Αρσακειάδα. «Δεν γνωρίζαμε τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να πάρει από πάνω του την ευθύνη για την στοχοποίηση δέκα πολιτικών προσώπων. Παράλληλα, κάλυψε για μια ακόμη φορά τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, επιμένοντας ότι η Novartis είναι ένα σκάνδαλο «εκμαυλισμού γιατρών, δημοσιογράφων και πολιτικών».

    Ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος βρίσκεται σε «δημόσια ταλαιπωρία» για την υπόθεση Novartis.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εγκαλώντας την κυβερνητική πλειοψηφία για την στάση της.



    ΣΧΟΛΙΑ