• Πολιτική

    Opinion Poll: Στις 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ – Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη στο Κέντρο, Ανδρουλάκη στην Κεντροαριστερά

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης - Νίκος Ανδρουλάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Νίκος Ανδρουλάκης


    Στις 10 μονάδες κατέγραψε η Opinion Poll τη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία στιγμή που είχαν ανακοινωθεί τα μέτρα για την ακρίβεια στο ρεύμα, ενώ είχαν ολοκληρωθεί τα συνέδρια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ήταν σε εξέλιξη η καμπάνια για την εκλογή Προέδρου και Κ.Ε στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Ιδιαίτερα ορατή είναι η επίδραση των μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, αφού σημειώνεται βελτίωση των δεικτών που αφορούν στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον πρωθυπουργό. Αυτό αποτυπώνεται και στην πρόθεση ψήφου. Φαίνεται να ανακτάται « χαμένο έδαφος» από την κυβέρνηση, μετά τις φθορές που υπήρχαν ιδιαίτερα στο τελευταίο τρίμηνο.

    Συγκεκριμένα: Η Ν. Δ παίρνει στην  Πρόθεση ψήφου  31.3% ( + 1.2% σε σχέση με την έρευνα Απριλίου), ο ΣΥΡΙΖΑ 21.8% ( + 0.6%), το ΠΑΣΟΚ 12.7(  + 0.1% ), το Κ.Κ.Ε 4.7% ( + 0.5%), η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5.4% ( + 0.4%) και το ΜΕΡΑ 25 2.6%( – 0.3%).

    Στην Πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων τα ποσοστά διαμορφώνονται: Ν.Δ 32.8%, ΣΥΡΙΖΑ 22.9%, ΠΑΣΟΚ 13.3%, Κ.Κ.Ε 4.9%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5.6%, ΜΕΡΑ 25 2.7%

    Στην δημοσκόπηση της Opinion Poll που δημοσιεύεται στην εφημερίδα tomanifesto, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ερώτημα για το ποιος εκφράζει καλύτερα τον χώρο του Κέντρου από την μια και του χώρου της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας από την άλλη.

    Για τον χώρο του Κέντρου στο σύνολο της κοινής γνώμης ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγεται από το 31.3%, ο Ν. Ανδρουλάκης από το 29.3% και ο Α. Τσίπρας από το 16.7%. Ανάμεσα σ΄ αυτούς που αυτοκαθορίζονται ως κεντρώοι, ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγεται από το 35.4%, ο Ν. Ανδρουλάκης από το 34.6% και ο Α. Τσίπρας από το 12.9%.

    Για τον χώρο της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στο σύνολο της κοινής γνώμης ο Ν. Ανδρουλάκης επιλέγεται από το 43.9% και ο Α. Τσίπρας από το 35.2%. Ανάμεσα σ΄ αυτούς που αυτοκαθορίζονται στον χώρο αυτό ο  Α. Τσίπρας επιλέγεται από το 48.6% και ο Ν. Ανδρουλάκης από το 41.5%.

    Στο ερώτημα αν μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κορμό την Ν.Δ ή με πρωθυπουργό τον Α. Τσίπρα και κορμό το ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα σε επτά κρίσιμους τομείς κυβερνητικής δραστηριότητας ( Ακρίβεια, Οικονομία/ Ανάπτυξη, Εξωτερική Πολιτική, Τουρκική επιθετικότητα, Υγεία, Παιδεία, Αντιμετώπιση εγκληματικότητας/ παραβατικότητας) κυριαρχεί σ΄ όλους τους τομείς η απάντηση για μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κορμό την Ν.Δ.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Poll  oι επιδόσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ κυμαίνονται  από 41% έως και 50.5% με διαφορές από 16.7% έως και 31.7% από την  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ την δεύτερη θέση κατέχει σταθερά ο ΚΑΝΕΝΑΣ. Την μεγαλύτερη συγκριτική επίδοση η κυβέρνηση της Ν.Δ την παρουσιάζει στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας με 50.5% έναντι 18.8% της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Την μικρότερη συγκριτική επίδοση η κυβέρνηση της Ν.Δ την παρουσιάζει στα θέματα  της ακρίβειας με 41% έναντι 24.3% της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο

    Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Μπάιντεν: Τα F35, οι χάρτες και τα ενεργειακά



    ΣΧΟΛΙΑ