• Πολιτική

    Όνειρο Παππά ήταν: Η κυβέρνηση “αποχαιρετά” τις τέσσερις άδειες-Δείτε Live τη συζήτηση στη Βουλή

    Ο Νίκος Παππάς και ο Αλέξης Τσίπρας


    Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία Παππά, με την οποία “αναστέλλεται” το άρθρο 2Α του ομώνυμου νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε τους βουλευτές της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο της υπό κατάθεση τροπολογίας, με την οποία ανοίγει ο δρόμος (κατά κυβερνητική εκτίμηση) για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, τη Δευτέρα, στη νέα Διάσκεψη των Προέδρων.

    Η τροπολογία αναφέρει ότι και η αρμοδιότητα του καθορισμού του αριθμού των καναλιών, μεταφέρεται πλέον στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο κάτι που σημαίνει ότι τελειώνει άδοξα για το Νίκο Παππά και το ΣΥΡΙΖΑ το “όνειρο” των τεσσάρων αδειών. Αξίζει να σημειωθεί πως όλα όσα γίνονται σήμερα αποτελούν προμήνυμα για την κρίσιμη όσον αφορά τη συγκρότηση του ΕΣΡ, διάσκεψη των Προέδρων τη Δευτέρα.

     

    tropologia

    tropologia 1

    Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο υπουργός Επικρατείας άσκησε βαρύτατη κριτική στη ΝΔ, λέγοντας πως δεν πρόκειται να δεχθεί θεσμικό εκβιασμό από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ υπογράμμισε με νόημα πως σήμερα δεν υπάρχει κανείς που να λέει ότι μπορεί να υπάρξουν κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας χωρίς τίμημα.

    «Μένει ολόκληρος ο νόμος όπως είχε ψηφιστεί. Η μόνη αλλαγή είναι ότι το ‘αιτιολογημένη γνώμη’’ του ΕΣΡ γίνεται ‘‘σύμφωνη’’. Μπήκε σε αυτή τη διαδικασία πρόσκαιρο φρένο, ανέφερε, αλλά οδήγησε πλέον όλα τα κόμματα σε θέσεις λογικής. Τυπικά δεν έχει καταπέσει ο διαγωνισμός (για την αδειοδότηση), συζητάμε επί των φημών» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.

    Ο κ. Παππάς άφησε αιχμές και για την απόφαση του ΣτΕ δηλώνοντας ότι «το ΣτΕ λειτούργησε στη συγκεκριμένη υπόθεση με ταχύτητα διαστημική, αντίθετα με άλλες περιπτώσεις… Εμείς φτάσαμε μισό βήμα πριν την τελική αδειοδότηση και ρύθμιση, διχάστηκε ο νομικός κόσμος», ενώ έκανε λόγο για οριακή ψηφοφορία στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    «Οι δικές μας οι πράξεις, ήταν πράξεις ανάγκης όλες. Δεν ήταν νόμιμη η σύνθεση του ΕΣΡ και πέφτανε τα πρόστιμα, υπήρχε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους», τόνισε ο κ. Παππάς.

     

    ΝΔ: Κατάργηση και όχι αναστολή του νόμου Παππά

    Η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση και ζητά την πλήρη κατάργηση του νόμου Παππά και όχι απλώς την αναστολή του. Εκπρόσωποι του κόμματος αναφέρουν πως για τη συγκρότηση του ΕΣΡ υπάρχουν τρία πολύ βασικά βήματα:

    -ακύρωση του νόμου Παππά

    -νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην βάση της απόφασης του ΣτΕ που θα μεταφέρει όλες τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ -ακόμα και αυτής τους καθορισμού του αριθμού των εκπεμπόμενων καναλιών

    -στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής με πρόσωπα κοινής αποδοχή

    Θα δοθούν 6 έως 8 προσωρινές άδειες 

    Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον έξι συχνότητες (έως και οκτώ) είναι ελεύθερες και διαθέσιμες για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Όταν λοιπόν διεξαχθεί ο νέος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (που φυσικά θα αναλάβει τη διενέργεια του διαγωνισμού αυτή τη φορά, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα), οι άδειες που θα δοθούν θα είναι από έξι έως οκτώ. Έως τότε προσωρινές άδειες θα λάβουν όσοι σταθμοί έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. (ΣΚΑΙ, ΑΝΤΕΝΝΑ, ΑΛΦΑ, STAR) . Επίσης προσωρινή άδεια μπορούν να λάβουν η ALTER EGO και η DIMERA. Φυσικά μένει να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των Ι.Σαββίδη και Ε. Μαρινακη καθώς οι δυο άνδρες θα αναμένουν τον νέο νόμο για να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βαρίδι στην κυβέρνηση το δίδυμο Κρέτσου- Παππά-Αναμένονται εξελίξεις με τον ανασχηματισμό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τριπλή υποχώρηση για ΕΣΡ – άδειες από τον βαριά τραυματισμένο Τσίπρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταύρος Θεοδωράκης σε Λώρη Κέζα: Απογοήτευση ο Τσίπρας, εξευτελιστική η πρόταση Πολύδωρα

     



    ΣΧΟΛΙΑ