• Πολιτική

    Ομιλία Μακρόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Δεν θέλω να είμαι μέρος μίας γενιάς υπνοβατών»

    • NewsRoom
    Εμανουέλ Μακρόν

    Εμανουέλ Μακρόν


    Σε ομιλία του σήμερα ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για το όραμά του για μια νέα Ευρώπη και δήλωσε πως η απάντηση στον αυταρχισμό δεν πρέπει να είναι η αυταρχική (κυριαρχική) δημοκρατία, αλλά η κυριαρχία της δημοκρατίας.

    «Δεν θέλω να είμαι μέρος μίας γενιάς υπνοβατών. Θέλω να είμαι μέρος μίας γενιάς που έχει τη βούληση να υπερασπισθεί τη δημοκρατία της με σθένος», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνοντας πρόσκληση για έναν διάλογο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μέλλον της Ευρώπης.

    Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται έναν οδικό χάρτη για την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

    «Ας κοιτάξουμε κατά πρόσωπο τις αρχές μας»

    Αναφερόμενος στα πυραυλικά πλήγματα στην Συρία, ο κ. Μακρόν είπε πως οι στοχευμένες πυραυλικές επιθέσεις κατά βάσεων του καθεστώτος της Δαμασκού που έχουν σχέση με το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας έγιναν για την τιμή της διεθνούς κοινότητας.

    «Ας κοιτάξουμε κατά πρόσωπο τις αρχές μας και ας αναρωτηθούμε πού θέλουμε να πάμε: αυτά τα πλήγματα δεν διευθετούν τίποτε, αλλά βάζουν τέλος σε ένα σχήμα στο οποίο είχαμε συνηθίσει και υπό το οποίο, κατά κάποιον τρόπο, το στρατόπεδο του δικαίου μετατράπηκε σε στρατόπεδο του αδυνάμου».

    «Όσοι σοκάρονται κάθε φορά μπροστά στις εικόνες των παιδιών, αυτοί οι ίδιοι πρέπει να μείνουν καθισμένοι;» είπε.

    Δημιουργία ευρωπαϊκού προγράμματος για τη χρηματοδότηση των τοπικών κοινοτήτων που υποδέχονται πρόσφυγες

    Ο Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας για την προσφυγική κρίση πρότεινε τη δημιουργία ευρωπαϊκού προγράμματος για τη χρηματοδότηση των τοπικών κοινοτήτων που υποδέχονται πρόσφυγες, για να ξεπεραστεί η «τοξική συζήτηση» για τις ποσοστώσεις υποδοχής ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Προτείνω τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που θα υποστηρίζει απευθείας οικονομικά τις τοπικές κοινότητες που υποδέχονται και εντάσσουν τους πρόσφυγες».

    «Η πραγματική Γαλλία επέστρεψε»

    «Θέλω να εκφράσω τη συγκίνηση και τη φιλία μου όταν ακούω τον Γάλλο πρόεδρο να εκφράζεται όπως το έκανε σήμερα. Η πραγματική Γαλλία επέστρεψε», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά την ομιλία του Εμμανουέλ Μακρόν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διαμαρτυρία Ελλήνων ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην ολομέλεια της Ευρωβουλής η καταχρηστική κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών



    ΣΧΟΛΙΑ