• Πολιτική

    Ολομέλεια Εφετών: Στις 12 Δεκεμβρίου αποφασίζει αν θα αφαιρέσει την υπόθεση Novartis από την Τουλουπάκη

    Ελένη Τουλουπάκη

    Ελένη Τουλουπάκη


    Στις 12 Δεκεμβρίου, η Ολομέλεια Εφετών της Αθήνας θα αποφασίσει εάν η πολυσχιδής έρευνα για μίζες από τη Novartis θα αλλάξει χέρια και θα καταλήξει σε εφέτες ειδικούς ανακριτές.

    Η θετική ψήφος των δικαστών για ορισμό ομόβαθμού τους ανακριτή θα σημάνει αυτόματα και την αφαίρεση της εισαγγελικής έρευνας από την Ελένη Τουλουπάκη.

    Εάν η πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα για ορισμό εφέτη ειδικού ανακριτή και επίκουρου του, υπερψηφιστεί από την Ολομέλεια, τότε ο νέος ανακριτής θα αναλάβει το σύνολο της έρευνας, σε όποιο δικονομικό στάδιο κι αν βρίσκεται αυτή την περίοδο.

    Συγκεκριμένα θα αναλάβει:

    * Τέσσερις δικογραφίες που εκκρεμούν στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς (πρόκειται για σκέλη της έρευνας με κατηγορούμενο τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή , τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα και νυν κατηγορούμενος Νίκο Μανιαδάκη και διαφημιστές).

    *Τρεις δικογραφίες που εκκρεμούν στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς (για τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τα δύο τελευταία πολιτικά πρόσωπα, η έρευνα των οποίων παραμένει ανοιχτή. Επίσης δικογραφίες για πρώην μέλη επιτροπών του υπουργείου Υγείας, γιατρούς και στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας εντός κι εκτός Ελλάδος)

    *Τη δικογραφία που εκκρεμεί για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

    Εάν, λοιπόν, στις 12 Δεκεμβρίου η Ολομέλεια αποφασίσει τον ορισμό εφέτη ειδικού ανακριτή, τόσο η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς όσο και η Ελένη Τουλουπάκη με τους επίκουρους εισαγγελείς, θα πρέπει αμέσως να σταματήσουν την έρευνα τους και, όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο προς την Ολομέλεια, να υποβάλουν στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών τις ποινικές δικογραφίες που εκκρεμούν ενώπιον τους. Παράλληλα, θα πρέπει να παρασχεθεί στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών η αρμοδιότητα να κινήσει ποινική δίωξη για άλλες, συναφείς αξιόποινες πράξεις που ενδεχομένως προκύψουν κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης.

    Την Ολομέλεια του Εφετείου της Αθήνας συγκάλεσε ο προϊστάμενος του Εφετείου της Αθήνας Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος, μετά από το αίτημα του κ.Πλιώτα προκειμένου να επιταχυνθεί η διερεύνηση της υπόθεσης και να αποφευχθεί η περαιτέρω διάσπαση της δικογραφίας.



    ΣΧΟΛΙΑ