• Πολιτική

    Ολοήμερος καυγάς Θεοδωρικάκου – Μπακογιάννη για την ασφάλεια στην Αθήνα

    Κώστας Μπακογιάννης-Τάκης Θεοδωρικάκος


    Εκτός ελέγχου η σύγκρουση Μπακογιάννη – Θεοδωρικάκου με αφορμή την ασφάλεια και την αστυνόμευση στην Αθήνα.

    Η φράση του Δημάρχου Αθηναίων σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο οποίος δήλωσε “Τάκη έχουμε πρόβλημα” αρχικά ξάφνιασε πολλούς στην Κυβέρνηση, οι οποίοι στη συνέχεια “τα έχασαν” στην κυριολεξία παρακολουθώντας μία σύγκρουση διαρκείας με σειρά αιχμηρών ανακοινώσεων, ενώ αρκετοί αναρωτιούνται και για την πραγματική αιτία της σύρραξης.

    Το Μαξίμου μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ωστόσο, που επέστρεψε την Τρίτη από το Άμπου Ντάμπι, καθώς συνόδευε τον Πρωθυπουργό, εμφανίζεται ενοχλημένος από το θέμα που άνοιξε ξαφνικά ο Δήμαρχος Αθηναίων.

    “Τον παρακαλάω ένα μήνα για ραντεβού”

    Όλα ξεκίνησαν όταν ο Δήμαρχος Αθηναίων βγήκε το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, μίλησε για τις ασφαλτοστρώσεις…μίλησε για έργα του Δήμου και την πλατεία Ομονοίας…και ξαφνικά άρχισαν να πέφτουν οι “βόμβες”…όταν η συζήτηση πήγε στην αστυνόμευση.

    “Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, είναι και φίλος μου, αλλά οφείλω να σας πω και να το πω και δημόσια, γιατί εδώ έχει φτάσει η απόγνωση μου, ότι τον παρακαλώ εδώ και ένα μήνα να συναντηθούμε. Καταλαβαίνω ότι προφανώς ο υπουργός έχει άλλα ζητήματα, έχει πολλά ζητήματα, αλλά φαντάζομαι ότι μεταξύ των πρώτων δέκα είναι και η Αθήνα. Να σας το πω κι αλλιώς, Τάκη, έχουμε πρόβλημα και πρέπει κάτι να κάνουμε και πρέπει κάτι να κάνουμε άμεσα” δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως τους τελευταίους μήνες διαπιστώνεται “υποχώρηση της αστυνομίας”.

    “Δεν παίζω πολιτικά παιχνίδια”

    Και επειδή ο Δήμαρχος Αθηναίων κατάλαβε ότι πολλοί θα αρχίσουν να μιλάνε για “πολιτικά παιχνίδια” και όχι για το ουσιώδες πρόβλημα της εγκληματικότητας, ο ίδιος πρόσθεσε στη συνέντευξη που παραχώρησε.

    “Ο τελευταίος άνθρωπος στον κόσμο που θέλει να παίξει οποιοδήποτε πολιτικό παιχνίδι είμαι εγώ. Είμαι περήφανο μέλος της Νέας Δημοκρατίας και πιστεύω πως πραγματικά ότι αυτή είναι η καλύτερη κυβέρνηση που είχαμε εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες και πιστεύω πραγματικά ότι αυτός είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός που είχαμε εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, όμως αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει και δεν έχουμε την υποχρέωση να αναφέρουμε τα προβλήματα για να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας”.

    Αστραπιαία απάντηση Θεοδωρικάκου – “Τι θέλει – νόμο ή ανομία;”

    Κυβερνητικά στελέχη εντυπωσιάστηκαν με τα “αστραπιαία αντανακλαστικά” του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το οποίο κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ διαρροή – απάντηση στον Δήμαρχο με τη “μπηχτή”… “τι αλήθεια θέλει και τα λέει όλα αυτά”;

    «Απορίες προκαλεί η στάση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αντί να επικροτεί τις εκτεταμένες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, ο δήμαρχος φάνηκε να διαφωνεί με τις επιχειρήσεις “σκούπα” στη δημόσια τοποθέτησή του. Η επικοινωνία μεταξύ δήμου και υπουργείου υπάρχει και είναι διαρκής, με τον αρμόδιο υφυπουργό να συντονίζει τις ενέργειες που αποφασίζονται. Γιατί προχώρησε σε τέτοιες δηλώσεις ο δήμαρχος; Τι αλήθεια θέλει; Την εφαρμογή των νόμων ή την κατάσταση ανομίας που επικρατούσε στο κέντρο της πρωτεύουσας;».

    Υπουργοί ρωτούσαν ο ένας τον άλλο να μάθουν τι συνέβη, κάποιοι έλεγαν “μα αυτοί έχουν καλές σχέσεις”, άλλοι το αμφισβητούσαν, “δύο ισχυροί άνδρες συγκρούστηκαν, η κατάσταση ξέφυγε αλλά θα τα βρουν και θα συναντηθούν και θα λήξει” εκτιμούσαν κάποιοι άλλοι. Φαίνεται όμως ότι Μπακογιάννης – Θεοδωρικάκος δεν έδωσαν σημασία στην ενδοκυβερνητική κουβέντα που διεξαγόταν. Ούτε και στις εντυπώσεις που προκαλούσε η δημόσια αντιπαράθεσή τους.

    Ώρα 17:27, έρχεται και επίσημη ανακοίνωση από το Υπ. Προστασίας του Πολίτη σε άλλο, πιο ήρεμο κλίμα από αυτό της διαρροής. Διαψεύδει πως δεν υπάρχει επαφή του Δήμου και του Υπουργείου, κάνει λόγο για αλλεπάλληλες δράσεις της αστυνομίας στο δήμο και συλλήψεις.

    “Η πραγματικότητα είναι ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, είναι σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριο Οικονόμου, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τις δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την ενίσχυση της ασφάλειας στο κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας, εκ μέρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

    Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη με το Δήμαρχο Αθηναίων και άλλα στελέχη για την αντιμετώπιση του προβλήματος του παρεμπορίου. Επίσης, ο επικεφαλής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνση Αττικής είναι σε συνεχή και άμεση επικοινωνία με τους εντεταλμένους συμβούλους για θέματα ασφαλείας του Δήμου Αθηναίων. Πραγματικότητα είναι επίσης, οι αλλεπάλληλες δράσεις που έχει πραγματοποιήσει η Ελληνική Αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας το τελευταίο δίμηνο. Στις επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν 2.585 έλεγχοι ατόμων, 617 προσαγωγές παράνομων μεταναστών, 23 συλλήψεις για ναρκωτικά και 13 συλλήψεις για παρεμπόριο».

    “Τέρμα οι αναρτήσεις – Ας έρθει να περπατήσει στους δρόμους ο Υπουργός”

    “Ο Υπουργός ας περπατήσει στους δρόμους και τις γειτονιές της Αθήνας για να δει και των κατοίκων τις πραγματικότητες. Ο Δήμαρχος θα τον συνοδεύσει και θα τον ξεναγήσει ευχαρίστως. Άλλη ανακοίνωση, δήλωση, ανάρτηση, δεν έχει. Δεν ειναι δικη μας δουλειά αυτή.” απαντούσαν κύκλοι του Δημάρχου Αθηναίων.

    “Να συμμετέχει σε αστυνομικές επιχειρήσεις αν θέλει”

    Ως αργά το βράδυ οι ανακοινώσεις έδιναν και έπαιρναν. Δεύτερη επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου έλεγε:

    «Θα είναι χρήσιμο στο Δήμαρχο Αθηναίων να συμμετέχει από πιο κοντά στις επόμενες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστών του παραεμπορίου και
    οποιουδήποτε παρανομεί. Εκτός αν πιστεύει ότι δεν είναι χρήσιμες αυτές οι δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας».

     



    ΣΧΟΛΙΑ