• Πολιτική

    Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης: Κλειστές δομές σε πέντε νησιά μέχρι το καλοκαίρι – Πώς αντιδρούν οι κάτοικοι

    • Νένα Σώκου
    Νότης Μηταράκης

    Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου


    Τάραξε τα νερά χθες η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εξουσιοδοτείται προκειμένου να μπορεί να επιτάσσει χώρους για την δημιουργία των κέντρων κλειστού τύπου. Μάλιστα, ανακοινώθηκαν και οι πρώτοι χώροι που επιτάσσονται στα νησιά του Αιγαίου, ενώ διευκρινίστηκαν και λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργούν τα κλειστού τύπου κέντρα.

    Συγκεκριμένα με υπουργική απόφαση οι χώροι που επιτάσσονται για τη δημιουργία των νέων κέντρων είναι στην τοποθεσία Καράβας, στη Δυτική Λέσβο, στην τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), στην Χίο, στην τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), στην Ανατολική Σάμο, στο στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, στην Κω και στην τοποθεσία Λέπιδα, στην Λέρο.

    Χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση του σχεδιασμού είναι το καλοκαίρι του 2020.

    Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες και διευκρινίστηκαν στην συνέχεια, στις κλειστές δομές θα διαμένουν οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής.

    Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια.

    Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη.

    Δίνοντας περισσότερες διευκρινίσεις ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, τόνισε χθες το βράδυ ότι οι επιτάξεις αποφασίστηκαν από την στιγμή που στις τοπικές κοινωνίες υπήρχε μια δυσκολία να υποδείξουν χώρους για την δημιουργία των νέων κέντρων κλειστού τύπου.

    «Κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να κάνουμε αυτό που μας ζητάει κόσμος. Να δώσουμε λύσεις. Η επίταξη ήταν ένα μέσο έκτακτης ανάγκης» είπε ο κ. Μηταράκης και εξήγησε ότι οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων που επιτάσσονται θα αποζημιωθούν.

    Επιπλέον εξήγησε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει 20.000 θέσεις, τις μισές από αυτές που προβλέπονται σήμερα, καθώς και ότι τα κέντρα θα έχουν αυστηρούς κανόνες εσωτερικής τάξης και ιατρική αυτονομία.

    Αντιδράσεις στα νησιά

    «Είμαστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Και η κεντρική κυβέρνηση και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και οι δήμοι» είπε ο υπουργός, ρίχνοντας γέφυρες προς την πλευρά των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες όμως δεν είδαν πολύ θετικά τον παραπάνω σχεδιασμό.

    Για την ακρίβεια, στα νησιά υπήρξαν έντονες αντιδράσεις. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, πραγματοποιήθηκαν έκτακτες συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων και το κλίμα που διαμορφώνεται είναι να υπάρξει αποχή από την προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντηση στην Αθήνα στο υπουργείο Εσωτερικών με κυβερνητικά στελέχη.

    Οι δήμαρχοι τονίζουν ότι οι 20.000 θέσεις στα κέντρα είναι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», καθώς έχουν ζητήσει να μειωθεί η δυναμικοτητα των νέων κέντρων.



    ΣΧΟΛΙΑ