ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην απόφαση της χρονιάς του ΚΥΣΕΑ, της έγκρισης του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που από το επόμενο σχολικό έτος θα αναφέρεται και στα σχολικά βιβλία, η σκέψη των μελών του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας ήταν παράλληλα στραμμένη και στην πιθανή αντίδραση της Τουρκίας.
Όχι βεβαίως επειδή αυτή η απόφαση αιφνιδίασε την γείτονα (άλλωστε είχε ενημερώσει τον Φιντάν για τον ελληνικό θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό ο Γεραπετρίτης στην πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες), αλλά διότι η Αθήνα δεν ήθελε να επιστρέψουν οι δύο χώρες σε μια κατάσταση αντιπαράθεσης.
Αυτό ήταν το ζητούμενο. Άλλωστε ήταν συμβατική υποχρέωση της χώρας μας, μετά την απόφαση του ευρωδικαστηρίου στο τέλος Φεβρουαρίου που έδινε περιθώριο στην Ελλάδα ως το τέλος Απριλίου να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες «θεραπείας» των χαρτών που είχαν κατατεθεί παλαιότερα.
Η τουρκική απάντηση
Ωστόσο προτού ακόμα ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (η οποία είχε ως αποτέλεσμα να περάσει σε δεύτερη μοίρα το καλώδιο διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ) ήρθε το δημοσίευμα της Milliyet, συνοδευόμενο από προκλητικό χάρτη.
Εκανε λόγο για τις τελικές ενέργειες προκειμένου και η Τουρκία να δημοσιεύσει τον δικό της Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας, θα λαμβάνει υπόψη τη «μέση γραμμή» μεταξύ των δύο ηπειρωτικών ακτών, στερώντας έτσι πλήρως τα νησιά και τις νησίδες από θαλάσσιες ζώνες.

Με δυο λόγια ο τουρκικός χάρτης μοίραζε το Αιγαίο στα δύο και φτάνει την τουρκική ΑΟΖ… νοτίως των Κυθήρων! Λίγο αργότερα, το δημοσίευμα τροποποιήθηκε διαδικτυακά και ο χάρτης δημοσιοποιήθηκε.
Ωστόσο την ώρα που το ΚΥΣΕΑ ολοκλήρωνε τη συνεδρίασή του, ένα τουρκικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο (ΑΤR-72) εισήλθε εντός του FIR Αθηνών χωρίς να υποβάλει σχέδιο πτήσεως πέταξε πάνω από τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, παραβιάζοντας δύο φορές τον εθνικό εναέριο χώρο και δύο φορές τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας. Τυχαίο;
Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ αποτελεί ένα σπουδαίο πρώτο βήμα για την κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, που απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας, αποτελεί η έγκριση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και η αναμενόμενη κατάθεσή του στην Κομισιόν, καθώς αποτυπώνει τις υφιστάμενες και τις δυνητικές θαλάσσιες ζώνες της χώρας, με τον χάρτη να αποκτά πλέον και ευρωπαϊκή υπόσταση.
Οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο
Συγκεκριμένα ο Θαλάσσιος Σχεδιασμός της χώρας μας εικονίζει την οριοθετημένη ΑΟΖ με τις δύο συμφωνίες με την Ιταλία και με τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο, ενώ σε όλες τις άλλες περιοχές παρουσιάζεται η δυνητική ΑΟΖ, όπως ορίζεται βάσει του Ν. 4001/2011, ο οποίος καθορίζει το εξωτερικό όριο της ΑΟΖ στη μέση γραμμή με χώρες με τις οποίες δεν έχει υπάρξει συμφωνία οριοθέτησης.

Και ενώ η Άγκυρα ήταν πλήρως ενημερωμένη για τις κινήσεις της Αθήνας που ήταν και συμβατική υποχρέωση της χώρας μας μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ήρθε η επίσημη αντίδραση του υπουργείου στο οποίο προΐσταται ο Φιντάν, του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Χαρακτήριζε τις ενέργειες της Αθήνας «μονομερείς», οι οποίες «παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ επισημαίνει πως η Άγκυρα «θα υποβάλει το δικό της Σχέδιο στην UNESCO και στους αρμόδιους φορείς των Ηνωμένων Εθνών».
ΑΟΖ με Κύπρο
Ωστόσο το επίσημο ελληνικό έγγραφο, οδεύει προς κατάθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωσης (αφού πρώτα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της κυβέρνησης) και για πρώτη φορά, όπως ανάφεραν στο ΚΥΣΕΑ οι κκ. Γεραπετρίτης και Παπασταύρου αποδίδεται από την Ελλάδα πλήρης επήρεια στις ηπειρωτικές ακτές, σε όλα τα νησιά συμπεριλαμβανομένου και του Καστελλόριζου, φέροντας έτσι τη δυνητική ελληνική ΑΟΖ έως τα δυτικά όρια της ΑΟΖ της Κύπρου.
Το θέμα τώρα είναι πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα πέραν των ανακοινώσεως του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Ως επικρατέστερο σενάριο, όπως αναφέρουν ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές, είναι η Τουρκία να επιδιώξει να αναζητήσει ένα διεθνές φόρουμ, έστω κάποιο οργανισμό με στόχο να καταθέσει τον δικό της χάρτη και να επιδιώξει από αυτόν τον οργανισμό ή φόρουμ κάποια νομιμοποίηση των διεκδικήσεών της, με δεδομένο ότι η Ελλάδα καταθέτει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα στην Κομισιόν.
Διαβάστε επίσης:
Απόφαση – σταθμός από Άδωνι Γεωργιάδη: Τέλος στις γεύσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων
Τραμπ: Απειλεί την Κίνα με δασμούς έως και 245% – Και με δασμούς σε κρίσιμης σημασία ορυκτά
Έρευνα ΕΤΕ: Τα 23 ευάλωτα στους δασμούς ελληνικά προϊόντα που εξάγουμε στις ΗΠΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε «πλήρη και συνολική» εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο
- Δίκη Folli Follie: Αναβλήθηκε για 15 Οκτωβρίου
- Alpha Bank: Οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις των δασμών Τραμπ – Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα;
- ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Η κατάπαυση πυρός της παρέλασης του Πούτιν αποδεικνύεται φάρσα
