• Ελλάδα

    Όλο το μεγάλο παρασκήνιο με τους ισχυρούς στο Βερολίνο. Δίνουν χρέος για να πάρουν 4ο μνημόνιο;

    Eurogroup


    Πέντε Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ολλανδίας), στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Βερολίνο για να συζητήσουν τι θα κάνουν με την Ελλάδα – ερήμην φυσικά της Ελλάδας, που δεν θα έχει εκπρόσωπο στη συνάντηση. Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η συνάντηση για το ελληνικό χρέος και τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος;

    Όσο κι αν από το Μαξίμου προσπαθούν ανεπισήμως να υποβαθμίσουν αυτήν τη συνάντηση, με διαρροές του υπουργείου Οικονομικών να κάνουν λόγο για μία «καθόλου έκτακτη» σύσκεψη στην οποία θα συζητηθούν γενικότερα θέματα της Ευρωζώνης, και μεταξύ αυτών και το ελληνικό χρέος, στην πραγματικότητα η Αθήνα… αγωνιά για το τι θα βγει από αυτήν τη συνάντηση. Κι αυτό γιατί εκτιμάται πως πρόκειται για μία συνάντηση κομβικής σημασίας, στην οποία θα επιχειρηθεί μία συνεννόηση μεταξύ Ευρώπης (κυρίως Γερμανίας) και ΔΝΤ προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές τους γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα, εξαιτίας των οποίων σε μεγάλο βαθμό έχει πάει πίσω το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης.

    Η βασική διαφορά μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ είναι, φυσικά, το χρέος. Το Ταμείο ζητά να συμφωνηθούν άμεσα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, απειλώντας πως αν αυτό δε γίνει (έστω και με μέτρα που θα αποφασιστούν τώρα, αλλά θα εφαρμοστούν υπό όρους, δηλαδή θα συνδεθούν με νέα προαπαιτούμενα) δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Από την άλλη, το Βερολίνο δεν θέλει ούτε να ακούει για ελάφρυνση χρέους, με τον υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble να το ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία, όμως δεν θέλει επίσης ούτε να σκέφτεται το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Για να βρεθεί η «χρυσή τομή», πληροφορίες αναφέρουν πως στο Βερολίνο θα συζητηθεί ένα πακέτο το οποίο θα προταθεί στην Αθήνα και θα περιλαμβάνει αφενός ένα «καρότο», που θα είναι μία ικανοποιητική λύση για το χρέος, και αφετέρου ένα «μαστίγιο», που θα είναι μία σειρά νέων επώδυνων άμεσων και μεσοπρόθεσμων μέτρων, που ουσιαστικά θα αποτελέσουν ένα νέο μνημόνιο που θα ενσωματώνει τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών, και ειδικά του ΔΝΤ.

    Σημειωτέον ότι το «πακέτο» αυτό, αν ευσταθούν οι πληροφορίες, δεν θα είναι διαπραγματεύσιμο, αλλά θα προταθεί στην Ελλάδα ως έχει, χωρίς εναλλακτική επιλογή, και φυσικά θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που θα πιεστεί πολύ για να περάσει ένα ακόμα μνημόνιο με νέα επώδυνα μέτρα, το οποίο θα μπορούσε να σημάνει και το πολιτικό της τέλος.

    Βέβαια, προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά είναι να δεχθεί το Βερολίνο στο πακέτο αυτό να συμπεριληφθεί και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που μέχρι τώρα απορρίπτει η γερμανική πλευρά…

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλέξης Τσίπρας: Παρών στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο πολυσυλλεκτικός κ. Μητσοτάκης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κρίσιμες συναντήσεις: Τι θα πουν οι Έλληνες τραπεζίτες με διεθνείς επενδυτές σε Αθήνα, Λονδίνο, Νέα Υόρκη



    ΣΧΟΛΙΑ