• Διεθνής πολιτική

    Ολυμπιακοί Αγώνες: Μετά την οδυνηρή εμπειρία της Αθήνας και του Ρίο η Virginia Raggi λέει “ΝΟ” στη Ρώμη 2024

    • NewsRoom


    Οι οικονομικές πληγές και η διόγκωση των κοινωνικοοικομικών ανισοτήτων που άφησε πίσω της η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων σε Αθήνα και Ρίο οδήγησαν τη δήμαρχο της “αιώνιας πόλης” Virginia Raggi στην απόφαση να αποσύρει τη Ρώμη από τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

    Η Virginia Raggi εξελέγη δήμαρχος τον Ιούνιο και κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στη Ρώμη. Ως υποψήφια του κινήματος των “Πέντε Αστέρων” δεν είχε κρύψει την αντίθεσή της στο να φιλοξενήσει η πόλη της το κορυφαίο αθλητικό γεγονός, καθώς όπως υπογράμμισε το υπέρογκο χρέος του δήμου δεν επιτρέπει τις δαπάνες που απαιτεί μια τέτοια διοργάνωση για να είναι επιτυχημένη. Η “αιώνια πόλη” είχε θέσει υποψηφιότητα και για τους Ολυμπιακούς του 2020, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι αποσύρθηκε εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων της Ιταλίας.

    Το Παρίσι διεκδικεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά υπάρχουν ανησυχίες για θέματα ασφάλειας
    Το Παρίσι διεκδικεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, αλλά υπάρχουν ανησυχίες για θέματα ασφάλειας

    Η παρούσα υποψηφιότητα είχε τη στήριξη του πρωθυπουργού Matteo Renzi, ο οποίος κατά την εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές ήλπιζε ότι η Virginia Raggi θα μπορούσε να πεισθεί να αλλάξει γνώμη.

    Κατά την προεκλογική της εκστρατεία δεν το είχε αποκλείσει ξεκάθαρα, όμως έλεγε ότι η πόλη έχει άλλες προτεραιότητες, ενώ είχε αφήσει ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το θέμα. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στα επόμενα 24ωρα, οι περισσότεροι ωστόσο προεξοφλούν ότι θα αποσύρει την υποψηφιότητα της Ρώμης.

    Η Βουδαπέστη είναι επίσης υποψήφια για τη διοργάνωση
    Η Βουδαπέστη είναι επίσης υποψήφια για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών

    Μετά τις αποκαλύψεις στα τέλη του 2014 περί συστημικής διαφθοράς που ενέπλεκε πολιτικούς, γραφειοκράτες και επιχειρηματίες, είχαν εκφραστεί ανησυχίες για το αν θα μπορούσε η πόλη να χειριστεί τις απαιτούμενες εργασίες για τους Ολυμπιακούς με διαφάνεια.

    Ο πρόεδρος της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής Giovanni Malago είχε δηλώσει ότι η υποψηφιότητα της Ρώμης θα χρειαζόταν τη στήριξη της δημοτικής αρχής. Όπως είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα σε συνέντευξη Τύπου, αν η δήμαρχος της “αιώνιας πόλης” δεν υποστηρίξει την υποψηφιότητα έως τις 7 Οκτωβρίου -ημέρα παρουσίασης στη ΔΟΕ του δεύτερου φακέλου των τεσσάρων υποψήφιων πόλεων- η Ρώμη θα αποσυρθεί από τη διεκδίκηση των Αγώνων, όπως και θα γίνει τελικά.

    Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα αποφασίσει τον επόμενο Σεπτέμβρη ποιος θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, με το Λος Άντζελες, το Παρίσι και τη Βουδαπέστη να παραμένουν στην κούρσα.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/spiti-vretania/75830



    ΣΧΟΛΙΑ