• Πολιτική

    Συνεχείς αναβολές της έναρξης του Eurogroup – Αισιοδοξία από Σεντένο, Σόλτς και Λεμέρ: Είμαστε κοντά σε συμφωνία (upd)

    • NewsRoom

    Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup


    Αισιοδοξία για συμφωνία στο Eurogroup θέλησε να εκφράσει ο επικεφαλής του Μάριο Σεντένο, λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης της Πέμπτης.

    Λίγο πριν την έναρξη, 0 Μάριο Σεντένο τόνισε με  βιντεοσκοπημένο μήνυμά του νόημα πως δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης στην κρίση του κορονοϊού. Όπως  ανέφερε πως «Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί», επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία.

    Η πλήρης δήλωση του προέδρου του Eurogroup έχει ως εξής:

    «Καθώς ξεκινάμε ξανά τη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα το απόγευμα, πολλά είναι αυτά που διακυβεύονται. Καλώ όλους τους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνήσουν σε ένα τολμηρό και φιλόδοξο σχέδιο για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας, αντιδρώντας σε αυτή την κοινή απειλή. Ένα δίχτυ ασφάλειας για την Ευρώπη για την προστασία των εργαζομένων μας, των επιχειρήσεων μας και της χρηματοδότησης των χωρών μας. Ένα σχέδιο που μας δίνει την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση καθώς μπαίνουμε σε ύφεση. Σε αυτό είμαστε μαζί. Όλοι με περιορισμούς στις μετακινήσεις, με τα θύματα να αυξάνονται κάθε ώρα και χωρίς να είναι ορατό το τέλος. Κάθε ώρα μας υπενθυμίζεται ότι αυτός ο ιός είναι τυφλός. Τυφλός στις σημαίες μας, στο φύλο, στο χρώμα ή την κοινωνική τάξη. Δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης. Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί. Αυτή είναι μία αληθινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αφορά όλο τον κόσμο.

    Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω – εξακολουθώ να πιστεύω – ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας».

    Εν τω μεταξύ, η ώρα έναρξης της συνάντηση μετατέθηκε για τρίτη φορά. Η αρχική ώρα έναρξης της συνεδρίασης ήταν στις 18:00 ώρα Ελλάδας. Αρχικά μετατέθηκε στις 19:00 και στη συνέχεια στις  20:00 ώρα Ελλάδος, Ωστόσο ούτε αυτή την ώρα κατάφερε να ξεκινήσει,  καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, κυρίως ασκώντας πίεση προς την Ολλανδία.

    Νωρίτερα και ο Γερμανός Όλαφ Σολτς είχε δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών φαίνεται ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν σε μια κοινή λύση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.

    «Φαίνεται πως μια συμφωνία είναι εφικτή» δήλωσε ο Σόλτς. Μάλιστα φέρεται να δήλωσε πως η Ολλανδία, η οποία είχε μπλοκάρει με τη στάση της την προηγούμενη συνάντηση, φέρεται να έχει υποχωρήσει εν μέρει από τις απαιτήσεις της.

    Στο ίδιο κλίμα και ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος δήλωσε πως μια συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για επιπλέον κοινά μέτρα στήριξης των οικονομιών τους για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού είναι κοντά να επιτευχθεί. «Μια συμφωνία είναι αναγκαία, μια συμφωνία είναι εφικτή. Κάνουμε πρόοδο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup.

    Από την άλλη, απομακρύνεται η πιθανότητα για την έκδοση ευρωομολόγου καθώς  όπως δήλωσε  η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανία απέρριψε την απαίτηση της Ιταλίας για κοινά ομόλογα  για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, προσθέτοντας ότι η χώρα της  θα υποστηρίξει άλλα μέσα για να βοηθήσει τις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.

    “Μίλησα σήμερα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε για αρκετή ώρα και συμφωνούμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αλληλεγγύη στην Ευρώπη, η οποία περνάει μια από τις πιο δύσκολες ώρες της, αν όχι την πιο δύσκολη”, ανέφερε η Μέρκελ.

    “Και η Γερμανία είναι έτοιμη για αυτή την αλληλεγγύη και δεσμεύεται σε αυτήν. Η ευημερία της Γερμανίας εξαρτάται από την καλή κατάσταση της Ευρώπης. Τώρα, ποια όργανα είναι κατάλληλα για το σκοπό αυτό, εδώ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Γνωρίζετε πως δεν πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε κοινό χρέος λόγω της κατάστασης της πολιτικής μας ένωσης και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το απορρίπτουμε αυτό”, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    “Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι για να δείξουμε αλληλεγγύη και πιστεύω ότι θα βρούμε μια καλή λύση”.

    “Τα τρία στοιχεία της βοήθειας, του Ταμείου διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης (ΕΤΕπ) και του ευρωπαϊκού κανονισμού για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, αποτελούν καλά εργαλεία για την επίδειξη αλληλεγγύης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, τόνισε.

    Επιπλέον, “η Γερμανία θα συμμετάσχει σε ένα οικονομικό πρόγραμμα ή πρόγραμμα ανασυγκρότησης μετά την κρίση. Αυτό πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές ευρωπαϊκές δημοσιονομικές προοπτικές από το 2021 έως το 2027”, πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ