• Πολιτική

    Ολ. Σολτς στη Handelsblatt: «Οι Έλληνες αξίζουν τον σεβασμό μας» – Σκεπτικοί οι γερμανοί οικονομολόγοι

    • NewsRoom
    Σολτς

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς


    «Η ολοκλήρωση του προγράμματος της Ελλάδας είναι επιτυχημένη», δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στην εφημερίδα «Handelsblatt», αναφερόμενος στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. «Δεν συνέβησαν οι σκοτεινές προφητείες των προφητών της καταστροφής. Αυτό είναι καλό», ανέφερε ο κ. Σολτς.

    Οι Έλληνες πολίτες έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και για αυτό αξίζουν σεβασμό δήλωσε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι η διάσωση της Ελλάδας αποτελεί ακόμη ένδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

    Μαζί είμαστε ισχυρότεροι από ότι ο καθένας για τον εαυτό του συμπλήρωσε ο κ. Σολτς, ο οποίος πρόσθεσε πως η έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο πρέπει να δώσει ώθηση στην ΕΕ να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της γρήγορα.

    Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι οικονομολόγοι, από την άλλη πλευρά, παραμένουν επιφυλακτικοί. «Η Ελλάδα δεν έχει σωθεί ακόμα. Το εάν η χώρα θα επιστρέψει ποτέ στη βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι ακόμα βέβαιο», δήλωσε ο Daniel Gros του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS). Η ελληνική γραφειοκρατία θα εμπόδιζε την εφαρμογή πολλών μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί μόνο από τους ψηφοφόρους που θέλουν τις ίδιες τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό δεν συνέβη μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Gros στην εφημερίδα.

    Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα ήταν πολιτικά σωστή, αλλά “οικονομικά, όχι χωρίς κινδύνους”, δήλωσε ο Lucas Guttenberg από το Ινστιτούτο Jacques Delors του Βερολίνου. «Οι αγορές θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε ποια κατεύθυνση ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: BBC: Η ζημιά για τους νέους Έλληνες έχει ήδη γίνει – Ορατές για δεκαετίες οι συνέπειες του τρίτου μνημονίου



    ΣΧΟΛΙΑ