• Πολιτική

    ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ψήφισμα για μόνιμη εκεχειρία στη Λιβύη

    • NewsRoom
    O Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες

    O Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες


    Σε μια περίοδο η κατάσταση στην Λιβύη κρίνεται έκρυθμη, με τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ να αντιμάχονται τις δυνάμεις του αναγνωρισμένου πρωθυπουργού της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενέκρινε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο ζητά μόνιμη εκεχειρία στη πολυπαθής αφρικανική χώρα.

    Το δεσμευτικό κείμενο έρχεται να διαδεχθεί την εύθραυστη συμφωνία ανακωχής που επιτεύχθηκε στη Διάσκεψη στο Βερολίνο, τον Ιανουάριο, τότε όπου οι ηγέτες όλων των εμπλεκόμενων στο λιβυκό ζήτημα κρατών συμφώνησαν για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός ωστόσο δεν υπήρξε κάποιο τελικό κείμενο που να δεσμεύεται για την επίτευξη του σκοπού.

    Το κείμενο συντάχθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και εγκρίθηκε με 14 από τους 15 ψήφους καθώς η Ρωσία, άμεσα εμπλεκόμενο κράτος καθώς υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ, απείχε από την ψηφοφορία.

    Το τελικό κείμενο του ψηφίσματος ήταν αποτέλεσμα επίπονων συζητήσεων που διήρκησαν για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, απεικονίζοντας τις διατηρούμενες διαιρέσεις της διεθνούς κοινότητας για την υπόθεση της Λιβύης παρά το κλίμα ενότητας που εκδηλώθηκε στη διάσκεψη στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου.

    Το ψήφισμα «επιβεβαιώνει την ανάγκη για μια διαρκή εκεχειρία στη Λιβύη, το συντομότερο δυνατό και χωρίς προϋποθέσεις».

    Στο τελικό κείμενο, το Λονδίνο επέλεξε να κρατήσει την αναφορά για την «ανησυχία (του ΣΑ) για την αυξανόμενη εμπλοκή μισθοφόρων στη Λιβύη».

    Οι εχθροπραξίες στην Λιβύη ξεκινούν από τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 και εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα, ειδικότερα μετά την υπογραφή Μνημονίου στήριξης ανάμεσα στην κυβέρνηση Σάρατζ και στην Τουρκία.

    Χθες, εκπρόσωπος των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης στατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ δεν θα επιτρέψουν στα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιούν το μόνο σε λειτουργία αεροδρόμιο στην λιβυκή πρωτεύουσα Τρίπολη, το οποίο προσπαθούν να καταλάβουν σε μια πολεμική τους εκστρατεία.



    ΣΧΟΛΙΑ