• Πολιτική

    «Όχι» του ΣτΕ στο «πάγωμα» του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες

    justice δικηγόροι


    Απέρριψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις αιτήσεις 4 τηλεοπτικών σταθμών, με τις οποίες ζητούσαν να “παγώσει” ο νέος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Η  Ολομέλεια, υπό τον πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο Σακελλαρίου, δεν έκανε δεκτές τις αιτήσεις αναστολής που είχαν καταθέσει οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί ALPHA, ΑΝΤΕΝΝΑ, STAR και ΣΚΑΪ.
    Οι τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί ζητούσαν να “παγώσει” η υπ´αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση 7 αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκ. ευρώ.
    Υποστηρίζουν ότι τόσο η προκήρυξη όσο και οι κοινές αποφάσεις των Υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών “πάσχουν” πολλαπλώς, καθώς είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και στην Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
    “Σκοπός δεν είναι να ματαιωθεί ο διαγωνισμός, αλλά να γίνει νόμιμος, αφού διορθωθούν οι σοβαρές πλημμέλειες του”, φέρονται να τόνισαν οι δικηγόροι των καναλιών στην κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση.
    Όπως είπαν “η προκήρυξη του διαγωνισμού πάσχει ως προς τον περιορισμένο αριθμό των αδειών (κατά τους δικηγόρους, μπορούν να δοθούν κατ’ ελάχιστο 12 άδειες), πάσχει ως προς το πολύ υψηλό τίμημα εκκίνησης, ενώ δεν προβλέπονται ποιοτικά κριτήρια.
    Επισήμαναν, παράλληλα, ότι δεν διασφαλίζεται η χρηματοοικονομική επάρκεια και η φερεγγυότητα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε χειραγώγηση της δημοπρασίας από συμμετέχοντες στο διαγωνισμό που δεν έχουν τα οικονομικά εχέγγυα και αποσκοπούν απλώς στη νόθευση των όρων του διαγωνισμού.
    “Να μην ξαναδούμε φαινόμενα Καλογρίτσα”, φέρεται να είπε νομικός παραστάτης.
    Στη συζήτηση των προσφυγών ήταν παρών και παρατηρητής του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σήμερα η πρώτη απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες



    ΣΧΟΛΙΑ