• Πολιτική

    «Όχι» του ΣΥΡΙΖΑ και στην αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

    • NewsRoom
    ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Την αρνητική του θέση για μια ακόμα αμυντική συμφωνία της Ελλάδας, μετά το «όχι» του στη συμφωνία με τη Γαλλία, καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιτηθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπογραφή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει για την πενταετή αμυντική συμφωνία με της Ελλάδα με τις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης  «γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που εκχωρεί επ’ αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις άλλης χώρας σε ελληνικό έδαφος».

    Συνεχίζοντας την κριτική του στον πρωθυπουργό υποστηρίζει ότι «το κάνει, μάλιστα, ανακοινώνοντας με μεγάλη περηφάνια, ότι η συμπερίληψη στρατιωτικής εγκατάστασης στην Αλεξανδρούπολη παρέχει ‘δυνατότητα ταχείας μεταφοράς και στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία’. Βάζοντας έτσι την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή επικίνδυνων εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα. Ως αντιστάθμισμα σε αυτές τις σοβαρότατες παραχωρήσεις, έχουμε μόνο γενικόλογες αναφορές στο σεβασμό της κυριαρχίας μας».

    Ακολούθως, προσθέτει ότι με τη συμφωνία «δεν εξασφαλίζεται, όμως, καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία, εμπλοκή ή δέσμευση για τη στήριξη αυτής της κυριαρχίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ιδίως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Κλείνοντας υποστηρίζει: «Η ελληνοαμερικανική συμφωνία του κ. Μητσοτάκη ταιριάζει γάντι στο νέο του δόγμα, αυτό του προβλέψιμου συμμάχου και της ‘Ελλάδας- προκεχωρημένου δυτικού φυλακίου’, αλλά δεν ταιριάζει ανάμεσα σε δυο ισότιμους εταίρους και σε μια Ελλάδα με ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία».

    Διαβάστε επίσης

    Τι σηματοδοτεί η αμυντική συμφωνία ΗΠΑ και Ελλάδας – Μπλίνκεν: Θα αυξήσουμε την παρουσία μας στην ανατολική Μεσόγειο

    Μητσοτάκης: Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

    Διπλωματικές πηγές: Οι ΗΠΑ καταδικάζουν το casus belli της Τουρκίας



    ΣΧΟΛΙΑ