• Πολιτική

    «ΟΧΙ» στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ από ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή


    Αρνητική ήταν η απάντηση που έλαβε από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ενημέρωση που τους παρείχε, μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Αθήνας και των Σκοπίων για την υπόθεση του ονόματος της γειτονικής χώρας.

    Κατά την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε στον πρωθυπουργό ότι, «με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο ίδιος και η κυβέρνησή του δίνουν συστατική επιστολή στη FYROM για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Από αυτήν την άποψη, δίνει “πράσινο φως” στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή». Επισήμανε δε ότι όλοι οι όροι της συμφωνίας είναι στον αέρα, μέχρι να ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία που προβλέπει η συμφωνία.

    Ακόμα, ο γγ του ΚΚΕ επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι, «με αυτή τη συμφωνία, παραμένει το “σπέρμα” του αλυτρωτισμού, που έγκειται στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων της κυβέρνησης της FYROM περί “Μακεδόνα πολίτη” και “Μακεδονικής γλώσσας”».

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατά την ενημέρωσή του από τον πρωθυπουργό, μετέφερε στον κ. Τσίπρα την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την παραχώρηση του ονόματος “Μακεδονία” και προσέθεσε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει αυτή τη συμφωνία.

    Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Βασίλη Λεβέντη του είπε πως έκανε ό,τι καλύτερο για τη χώρα και τον ενημέρωσε ότι για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ υπάρχουν δυο αιρέσεις: Πρώτον, τη συνταγματική αναθεώρηση και δεύτερον την επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας. Μετά από αυτά, είπε ο πρωθυπουργός θα επικυρώσει τη συμφωνία η ελληνική Βουλή.

    Αρνητική απάντηση έδωσε και η Νέα Δημοκρατία, ενώ το πλήρες κείμενο της συμφωνίας δήλωσε πως περιμένει πριν τοποθετηθεί για το αν συμφωνεί ή όχι η επικεφαλής της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά. Αντίθετα, θετικός υπέρ της συμφωνίας εμφανίζεται ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποταμι.

    Τέλος, αρνητική απέναντι στη συμφωνία είναι η Χρυσή Αυγή, με τον Γενικό Γραμματέα του  κόμματος, Νίκο Μιχαλολιάκο να δηλώνει πως «το όνομα της Μακεδονίας δεν είναι ένα απλό όνομα, είναι η Ψυχή του Έθνους μας, είναι η Ιστορία μας».

    «Δεν έχει κανένα δικαίωμα ο Αλέξης Τσίπρας και η εθνομηδενιστική του κυβέρνηση να το παραχωρήσει στους σκοπιανούς, όπως και να παραχωρήσει το δικαίωμα «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας. Σλάβος και Μακεδόνας δεν γίνεται! Οι Μακεδόνες είναι υπερήφανοι Έλληνες και μόνο! Η Χρυσή Αυγή καταγγέλλει την οποιαδήποτε συμφωνία σχεδιάζει η κυβέρνηση και καλεί τον Ελληνικό Λαό σε εγρήγορση», καταλήγει η δήλωση του κ. Μιχαλολιάκου.

    Υπενθυμίζεται πως οι ΑΝΕΛ και ο πρόεδρός τους Πάνος Καμμένος δήλωσαν πως δεν πρόκειται να δεχθούν μια συμφωνία που θα περιέχει όνομα με τον όρο Μακεδονία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Αποδοχή “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στάση αναμονής από την Φώφη Γεννηματά για τη συμφωνία με τα Σκόπια: Θα αξιολογήσουμε το επίσημο σχέδιο



    ΣΧΟΛΙΑ