• Πολιτική

    Όχι σε lockdown από την κυβέρνηση, αλλά όλα θα φανούν αρχές Δεκεμβρίου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Όχι σε lockdown από την κυβέρνηση, αλλά όλα θα φανούν αρχές Δεκεμβρίου


    Τα νέα μέτρα για τον περιορισμό των ανεμβολίαστων εφαρμόζονται από τη Δευτέρα, οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί νέο lockdown παραμένουν έντονες, αλλά την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες αφήνουν ορθάνοικτο το παράθυρο για πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να μη χαθούν και αυτά τα Χριστούγεννα.

    Η αγωνία στην κοινωνία, στο μεταξύ, εντείνεται όσο επανέρχεται με μεγάλη ένταση σε ολόκληρη την Ευρώπη, η συζήτηση για πιο σκληρά μέτρα που είτε παραπέμπουν ευθέως σε καραντίνα, είτε προσομοιάζουν με αυτή. Άλλωστε, το ορθάνοικτο παράθυρο, που άφησε η Άγκελα Μέρκελ για επιβολή lockdown στη Γερμανία και η δραματική περιγραφή που έκανε για την υγειονομική κατάσταση στη χώρα ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, χτυπάει «καμπάνες» και καταρρίπτει βεβαιότητες και κατηγορηματικές διαψεύσεις.

    Η νευρικότητα επιτείνεται και από τον καθημερινό αριθμό νεκρών και διασωληνωμένων, οι οποίοι σχεδόν αγγίζουν τα επίπεδα του προηγούμενου Πάσχα της πανδημίας.

    Το σημείο «μηδέν» για τα επόμενα βήματα θα είναι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, στις αρχές Δεκεμβρίου. Στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας, όπως έκανε γνωστό ο κ. Πλεύρης, αναλύονται δύο σενάρια. Το αισιόδοξο το οποίο τοποθετεί την κορύφωση της πανδημίας στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και το δυσοίωνο που τοποθετεί την κορύφωση της πανδημίας κατά τη διάρκεια ή και μετά την περίοδο των Χριστουγέννων.

    Είναι προφανές ότι αν επιβεβαιωθεί το δεύτερο σενάριο, η κυβέρνηση θα βρεθεί εκ νέου μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, που μπορεί να καταρρίψουν τις τωρινές βεβαιότητες. Ήδη, όπως έχει ήδη γράψει το mononews, αν οι διασωληνώσεις αγγίξουν τις 800 η κυβέρνηση εκτός του ότι θα μετατρέψει τα νοσοκομεία της χώρας σε αποκλειστικής διαχείρισης περιστατικών Covid, θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα όπως η τηλεργασία, η αυστηροποίηση της λειτουργίας των σχολείων και πιθανότατα, όχι μόνο.

    Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι έρχονται νέα, αυστηρότερα μέτρα,  αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους. Όπως, όμως, παραδέχονται, η κατάσταση είναι τέτοια που δεν επιτρέπει βεβαιότητες και κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις. Ποτέ μην πεις ποτέ, λένε χαρακτηριστικά και μνημονεύουν την κατάσταση στην Ευρώπη, όπου η μία μετά την άλλη χώρα, οδηγούνται όλο και πιο κοντά στο lockdown, με μία εξ αυτών να το έχει ήδη εφαρμόσει.

    Ξανά πρόβλημα με τις εκκλησίες

    Ένα κρίσιμο ερώτημα, εν όψει και της εορταστικής περιόδου, είναι η παρουσία των πιστών στους ναούς. Η Εκκλησία έσπευσε να «νίψει τας χείρας της» σε ό,τι αφορά τους ελέγχους των συνοδευτικών εγγράφων για την είσοδο των πιστών. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με ενημερωμένα στελέχη της, δεν αιφνιδιάστηκε από αυτή την παρέμβαση, καθώς εξ αρχής είχε επίγνωση των δυσκολιών του εγχειρήματος.

    Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι στους δειγματοληπτικούς ελέγχους θα λάβουν μέρος η ΕΛΑΣ και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Διαμηνύουν, δε, στους ιερείς, πως όλοι, στο βαθμό που μπορούν, είναι αναγκαίο να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια να αναχαιτιστεί η πανδημία.

    Το ζήτημα των πιστών στις Εκκλησίες εν όψει Χριστουγέννων προκαλεί διπλή αγωνία στην κυβέρνηση. Τόσο γιατί είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συνωστισμός στους ναούς, όσο και γιατί η πλειονότητα τους ανήκει στην κατηγορία άνω των 60 που είναι η πλέον ευάλωτη στη μετάλλαξη Δέλτα.

    Διαβάστε επίσης

    Το lockdown απειλεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο…



    ΣΧΟΛΙΑ