• Top Stories

    Ο Τσίπρας στη ΔΕΘ: Το βασικό αφήγημα, λίγο μπάσκετ και το Europa League (video)

    • NewsRoom


    Συνοδεία πλήθους αστυνομικών ο πρωθυπουργός έκανε το πρωί του Σαββάτου την καθιερωμένη βόλτα στα περίπτερα της ΔΕΘ, μαζί με τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη, την υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτσης και την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

    Με το βασικό κυβερνητικό αφήγημα ότι φέτος η κυβέρνηση σχεδιάζει την οικονομική πολιτική της χωρίς τις επεμβάσεις των δανειστών ξεκίνησε την περιοδεία στην 83η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι μια ιστορική στιγμή διότι είναι η πρώτη ΔΕΘ μετά από 8 ολόκληρα χρόνια που μπορούμε πια να σχεδιάσουμε, να οραματιστούμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας όπως εμείς επιθυμούμε στο δημοσιονομικό πλαίσιο, βέβαια, που έχουμε αποφασίσει. Είναι η πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια που ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό είναι νομίζω μια σημαντική στιγμή», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΘ.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το όραμά του για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία είναι να αποτελέσει την καρδιά της βιομηχανικής και οικονομικής ανασυγκρότησης και η Θεσσαλονίκη να γίνει η καρδιά της βαλκανικής συνανάπτυξης.

    Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός είπε πως η υλοποίηση της θα δώσει την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να αναπτυχθεί σε μια διαφορετική κατεύθυνση και να γίνει η πραγματική οικονομική και εμπορική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

    Σε συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχέδιο ανάπλασης που παρουσίασε ο πρόεδρός της Τάσος Τζήκας, το οποίο έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2026, όταν θα συμπληρωθούν τα 100 χρόνια της ΔΕΘ. Είπε ότι πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες για την ανάπλαση και στο σημείο αυτό παρενέβη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, λέγοντας στον κ. Τσίπρα ότι θα είναι αυτός ο πρωθυπουργός που θα εγκαινιάσει και τη διοργάνωση του 2026.

    Ο ΠΑΟΚ και το Champion League

    Στη συνάντηση με τον κ. Τζήκα υπήρξαν και… μπηχτές για τον ΠΑΟΚ. Ο κ. Τζήκας που είναι φανατικός οπαδός της ομάδας είπε στον πρωθυπουργό: «Με τον νέο εκθεσιακό χώρο θέλουμε να μπούμε στο Champions League!». Ο κ. Τσίπρας του απάντησε: «Στο Europa League μπήκατε…».

    Ο κ. Τσίπρας έκανε την πρώτη του στάση στο περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ μαζί του βρισκόταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Στο περίπτερο, ανώτατοι αξιωματικοί του παρουσίασαν τα εκθέματα.

    Στη συνέχεια, κατευθυνόμενος στο περίπτερο των ΗΠΑ, που φέτος είναι τιμώμενη χώρα, ο πρωθυπουργός σταμάτησε για λίγα λεπτά και… εξασκήθηκε στο μπάσκετ, πετυχαίνοντας μάλιστα και ένα καλάθι στη μπασκέτα που είναι στημμένη στο εκθεσιακό κέντρο. Μάλιστα, έβγαλε και φωτογραφίες με μικρούς αθλητές που βρίσκονταν στο παρκέ και πήρε δώρο τη φανέλα της Dream Team των ΗΠΑ.

    Εγκαινιάζοντας το περίπτερο των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Στο ταξίδι μου στην Ουάσιγκτον είχα συζητήσει με τον πρόεδρο Τραμπ για την πολύ μεγάλη σημασία η πρώτη ΔΕΘ μετά την έξοδο της Ελλάδας από την 8ετή περιπέτεια των προγραμμάτων προσαρμογής που σηματοδοτεί και την επάνοδο της χώρας και της οικονομίας στην ανάκαμψη, να φιλοξενήσει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ».

    Σημείωσε ότι «αφήνουμε πίσω μας την ύφεση και τη λιτότητα και μπορούμε πλέον να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».

    «Θέλουμε οι ΗΠΑ να είναι και θα είναι αρωγός της προσπάθειας μας να δώσουμε μια νέα πνοή στην ελληνική οικονομία» τόνισε και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή». Υπογράμμισε ότι «ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ως χώρα που μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, ανοίγει τις πύλες της στη νέα εποχή».

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ θα αποτελέσει το καλύτερο θεμέλιο μιας νέας προοπτικής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.



    ΣΧΟΛΙΑ