Πολιτική

Ο Τσίπρας απαγόρευσε την παρουσία freelancer φωτορεπόρτερ στην κεντρική ομιλία του


Μόνο συγκεκριμένοι φωτορεπόρτερ μπόρεσαν να βρεθούν στην κεντρική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκλείει τους freelancer συναδέλφους τους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΦΕ έχει ως εξής:

«Η ΕΦΕ καταγγέλλει τον αποκλεισμό των freelance φωτορεπόρτερ, μελών της ΕΦΕ, ακόμη και μελών του προεδρείου της ΕΦΕ, από τη φωτογραφική κάλυψη της κεντρικής ομιλίας του Πρωθυπουργού της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, στο Σύνταγμα το βράδυ της 24ης Μαΐου 2019.

Συγκεκριμένα, απαγορεύθηκε η είσοδος στον ειδικό (περιφραγμένο) χώρο μπροστά στην εξέδρα, όπου βρίσκονταν λοιποί συνάδελφοι φωτορεπόρτερ, δημοσιογράφοι καθώς και μερικές εκατοντάδες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεδομένου ότι ΔΕΝ υπήρχε κάποια άλλη εξέδρα για φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφους, (όπως σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν), αυτό ισοδυναμούσε στην πράξη, με παρεμπόδιση, αν όχι αποκλεισμό άσκησης του επαγγέλματός μας!

Από συναδέλφους που ρώτησαν για το λόγο της διάκρισης, μάθαμε ότι επιτράπηκε η είσοδος μόνο βάσει λίστας και μόνο σε επτά (7) συναδέλφους από συγκεκριμένα πρακτορεία.

Κατόπιν αυτών θέλουμε να εκφράσουμε την αγανάκτηση μας, γιατί κανένας αρμόδιος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ένιωσε την ανάγκη να ενημερώσει, ως όφειλε την ΕΦΕ, το μοναδικό αναγνωρισμένο σωματείο φωτορεπόρτερ της Ελλάδας.

Θα ήταν ίσως ωφέλιμο για το κυβερνών κόμμα, να εκπαιδεύσει τους αρμόδιους συνεργάτες του σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ελευθερία του Τύπου. Θυμίζουμε το αυτονόητο, οι φωτορεπόρτερ εκτελούν δημοσιογραφικό έργο, μεταφέροντας την εικόνα ενός γεγονότος».

 

Πάντως, φωτογραφίες και βίντεο που διέρρευσαν από την ομιλία του πρωθυπουργού στην πλατεία Συντάγματος αποκάλυψαν το φωτογραφικό τρικ που έκαναν τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να παρουσιάσουν μια εικόνα μεγαλειώδους συγκέντρωσης, με την εξέδρα να έχει στηθεί μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Την ώρα της ομιλίας οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στον δρόμο πάνω  από την πλατεία, από το ύψος του Χίλτον μέχρι την στάση του τραμ. Την ίδια ώρα η πλατεία παρέμεινε άδεια, ενώ οι προσεκτικές λήψεις γίνονταν διαγώνια προκειμένου να δίνει την εντύπωση μιας πολύ μεγαλύτερης συγκέντρωσης από την πραγματική εικόνα.