• Πολιτική

    Όλο το παρασκήνιο: Ο Μητσοτάκης κόβει το «απορία ψάλτου βηξ» και κλείνει τις εκκλησίες

    • Νένα Σώκου

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Παρά τα γενναιόδωρα χρονικά περιθώρια που της δόθηκαν από την Πολιτεία, η Εκκλησία δεν κατάφερε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού και για την προστασία των πολιτών μέσα στις εκκλησίες.

    Έτσι, μετά την κάπως «χαλαρή» ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έλυσε τον γόρδιο δεσμό, λαμβάνοντας την απόφαση να ανασταλούν οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας.

    «Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις» ανέφερε στο Twitter ο πρωθυπουργός.

    Ακολούθησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία ανακοίνωσε ότι «αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας). Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020».

    Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που εκδόθηκε έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση, με την οποία αναστέλλονταν οι λατρευτικές συνάξεις, αλλά όχι οι κυριακάτικες λειτουργίες, οι οποίες θα τελούνται κανονικά μεταξύ 7 και 8 το πρωί. Επίσης, επέτρεπε να τελούνται μυστήρια σε στενό οικογενειακό κύκλο, εφόσον δεν μπορούν να ακυρωθούν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της ΔΙΣ ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η Εκκλησία δεν έπραξε τα δέοντα για την προστασία της δημόσιας υγείας και των ίδιων των πιστών.

    Μάλιστα, το Μαξίμου είδε να πέφτουν στο κενό όλες οι εκκλήσεις που έγιναν προς τους ιεράρχες τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχε επικοινωνήσει τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας του να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, αλλά οι επικοινωνίες φάνηκε τελικά ότι δεν βρήκαν γόνιμο έδαφος.

    Στην συνεδρίαση της ΔΙΣ συμμετείχε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος εξήγησε αναλυτικά στους ιεράρχες την κατάσταση.

    Έτσι, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη η κυβέρνηση πήρε την απόφαση για το κλείσιμο των εκκλησιών, δίνοντας τέλος σε μια ατέρμονη συζήτηση, που όσο διαρκούσε επιδείνωνε τα δεδομένα για την διάδοση του κορονοϊού.



    ΣΧΟΛΙΑ