• Πολιτική

    O Μακρόν εξετάζει «plan b» για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία λένε οι Σέρβοι

    • NewsRoom
    Γαλλία: Από τον Ιούνιο ξεκίνησε να αμφιβάλλει για την παραγγελία υποβρυχίων της Αυστραλίας

    Εμανουέλ Μακρόν- Γαλλία


    Ένα εναλλακτικό πλάνο, μετά το βέτο που έθεσε η Γαλλία στην έναρξη των προενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, φέρεται να εξετάζει ο Εμανουέλ Μακρόν για τις δύο χώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα σερβικής εφημερίδας.

    Όπως αναφέρει η σερβική εφημερίδα «Nezavisne», ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να προτείνει μια «προνομιακή ειδική σχέση» που θα υποκαταστήσει την πλήρη ένταξη στην ΕΕ, σε μια προσπάθεια να μην υπάρξει αστάθεια στις δύο αυτές χώρες και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Η πρόταση Μακρόν περιλαμβάνει οικονομική στήριξη, ειδικές ρυθμίσεις για την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές και άλλα οφέλη προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με αντάλλαγμα μια «σιωπηρή απόσυρση» της πλήρους ένταξης.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γαλλία πιέζεται από τους Ευρωπαίους εταίρους της να παραιτηθεί από την επίμονη άρνηση κατά της ένταξης των δύο χωρών στην ΕΕ, ώστε Σκόπια και Τίρανα να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Ένωση, καθώς ο κίνδυνος αστάθειας στις δύο βαλκανικές χώρες αυξάνεται.



    ΣΧΟΛΙΑ