• Πολιτική

    Ο Κοτζιάς πρότεινε στην Τουρκία να συμμετάσχει στο «ενεργειακό παιχνίδι της Μεσογείου»

    • NewsRoom
    νικος-κοτζιας

    Νίκος Κοτζιάς


    Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης πανηγυρίζουν μετά τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε για «συμμετοχή της Τουρκίας στο ενεργειακό παιχνίδι» της Μεσογείου. Μεταξύ άλλων, επισήμανε πως η γειτονική χώρα θα πρέπει «να συμμετάσχει σε αυτό που της αντιστοιχεί και της αρμόζει», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει «μια προοπτική ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάταση».

    Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τα ενεργειακά, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι «θα πρέπει να κάνεις δύο πράματα: Πρώτον να εξασφαλίσεις πως – ό,τι άποψη και να έχει η Τουρκία – ότι οι ενεργειακοί πόροι θα εξαχθούν και θα μεταφερθούν, γιατί είναι κέρδος για όλη τη Δύση και όλη την Ευρώπη να υπάρχει ένας τρίτος δρόμος, σε σχέση με τους άλλους δύο»

    «Αν αρχίσεις στις διεθνείς σχέσεις και είσαι μοναχοφάης λέγοντας “όλα δικά μου”, τότε είσαι κι εσύ μέρος του προβλήματος». «Αυτό που πρέπει να κάνεις και που προσπάθησα να κάνω είναι και να εξασφαλίσεις την ασφάλεια – με τις δύο τετραμερείς – και να δώσεις μια προοπτική ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να βρεις τρόπους οργάνωσης επιχειρηματικούς, τις μπίζνες, της δουλειάς, που να συμμετάσχει σε αυτό που της αντιστοιχεί και της αρμόζει», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς.

    Στην συνέχεια, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο Καστελόριζο λέγοντας ότι «Αν νομίζεις όπως κάνουν μερικοί στην Ελλάδα ότι η Τουρκία με χιλιάδες μίλια δεν έχει ΑΟΖ, δεν έχει τίποτα και όλη η ΑΟΖ είναι ξέρω ‘γω το Καστελόριζο έχει το 100% έχει όλη την περιοχή, δεν είναι έτσι. Τα πράγματα θέλουν προσοχή, φιλική πολιτική, διεθνές δίκαιο και να τον βάζεις και τον άλλο στο παιχνίδι, για να κατευνάζεις».

    Στη συζήτηση για την νοτιανατολική Ευρώπη, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στη σχέση της Τουρκίας με τη Δύση, τονίζοντας πως ο ίδιος είναι «οπαδός μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας» και πως «ο Ερντογάν ταλαντεύεται μεταξύ των δύο δρόμων: Της ευρωπαϊκής Τουρκίας και της μοναρχίας».

    Τέλος, ο πρώην ΥΠΕΞ αναφερόμενος στο ρόλο των ΗΠΑ και την ενδεχόμενη παρέμβαση τους στα ελληνοτουρκικά σημείωσε ότι «στα θέματα Ελλάδας Τουρκίας δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς η Αμερική να παίξει το ρόλο του δικαστή, και μα πει “καλή η Ελλάδα ή καλή η Τουρκία, είναι δύο σύμμαχοι που τους θεωρεί εξίσου απαραίτητους. Πιστεύω πως οι Αμερικάνοι θέλουν τη σταθερότητα στην περιοχή. Δεν θέλουν να υπάρχουν δυνάμεις που θα αναστατώσουν την ανατολική Μεσόγειο. Μου έκαναν κριτική πως η πολιτική μου ήταν η πιο φιλοαμερικανική πολιτική. Θέλω να υπενθυμίσω πως ακόμα και τα πιο σκληρά καθεστώτα- όπως η Σοβιετική Ένωση ή ο Μάο Τσετούνγκ-συμμάχησαν με την Αμερική».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κοτζιάς: «Μακεδονία» χωρίς το «Βόρεια» στους Δελφούς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φόρουμ Δελφών: Οι τραπεζίτες άνοιξαν τα χαρτιά τους για α’ κατοικία και κόκκινα δάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ