• Πολιτική

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκλείδωσε το δίλημμα στην πορεία προς τις κάλπες: «ΝΔ ή ακυβερνησία»

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλά κατά τη διάρκεια της 3ης ημέρας των εργασιών του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλά κατά τη διάρκεια της 3ης ημέρας των εργασιών του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας,


    Το συνέδριο της ΝΔ έδωσε τροφή πλούσια σε πολιτικά συμπεράσματα. Είχε ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως η ανάδειξη της στρατηγικής πρώτης κάλπης που περιέγραψε ο Μητσοτάκης και το δίλημμα «ΝΔ ή ακυβερνησία».

    Είχε και τα μηνύματα για μετωπική με τον λαϊκισμό και εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Για αυτές, παρά τις εκτιμήσεις ότι οι παροχές για το ρεύμα πάνε πακέτο με πρόωρη αναμέτρηση το φθινόπωρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση «μέσα στον επόμενο χρόνο» και για «εκλογές σε 12 μήνες από τώρα». Για τον λαϊκισμό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα παίξει το τελευταίο του χαρτί» και υπογράμμισε ότι «ακριβώς επειδή θα πρόκειται για την πιο απεγνωσμένη επίθεσή του, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτή θα είναι πιο σκληρή και πιο χυδαία από ποτέ».

    Και πάμε στο πιο καθοριστικό πολιτικό συμπέρασμα του διημέρου που μας πέρασε: Κι αυτό είναι η επιμονή, χωρίς χαραμάδες, στη στρατηγική της αυτοδυναμίας. Στην ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το δίλημμα της κάλπης: αυτοδυναμία ή ακυβερνησία. Επιπλέον χαρακτήρισε «περιχαρακωμένα» τα άλλα δύο κόμματα και είπε ότι οι πρώτες εκλογές, που θα γίνουν με απλή αναλογική, αποτελούν «βατήρα» για την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες.

    Με αυτό τον τρόπο έκλεισε το παράθυρο που άνοιξαν οι δικές του αναφορές στις 29 Μαρτίου, όταν είχε πει ότι «ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα».

    Οι λόγοι της μεταστροφής αυτής, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, είναι δύο:

    • H απόλυτη απροθυμία από την όχθη της αντιπολίτευσης, και ιδιαίτερα από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για διαμόρφωση προεκλογικού πλαισίου συνεργασίας, και κυρίως
    • Η δημιουργία κλίματος εσωστρέφειας και ηττοπάθειας στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και στους ψηφοφόρους του κόμματος, όπως αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν.

    Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη αντανακλούσε τη βασική αγωνία που υπάρχει αυτή την περίοδο στο κυβερνητικό επιτελείο : Να λειτουργήσουν οι ψηφοφόροι χαλαρά στις πρώτες εκλογές, αυτές με την απλή αναλογική και ενδεχομένως να θελήσουν να στείλουν ένα «ασφαλές μήνυμα» γνωρίζοντας ότι θα ακολουθήσουν και επόμενες.

    Όμως, αν η εκλογική επίδοση της ΝΔ στις πρώτες εκλογές δημιουργήσει κλίμα ηττοπάθειας, πολύ δύσκολα αυτό θα αντιστραφεί καθ’ οδόν προς τις επόμενες κάλπες.

    Γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε χθες να προειδοποιήσει τα κομματικά του στελέχη ότι για να αποφευχθεί «ο εφιάλτης επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής».

    Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι αντίπαλος της ΝΔ και του ιδίου στις επόμενες εκλογές είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας. Με αυτόν θα αντιπαρατεθεί και στο κόμμα του θα στοχεύσει. Το ΚΙΝΑΛ και ο πρόεδρός του, δεν μπήκαν καθόλου αυτή τη φορά  στη διόπτρα του…

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: «Αν το δίλημμα της κάλπης είναι “Μητσοτάκης ή Τσίπρας”, ξέρουμε την απάντηση»

    Μητσοτάκης στα ΗΑΕ: Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης – Υπογραφή σημαντικών οικονομικών συμφωνιών



    ΣΧΟΛΙΑ