• Πολιτική

    O ENΦΙΑ που σκαρφίστηκε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας για να λύσει το πρόβλημα στέγασης

    • NewsRoom


    Στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης στέγης, η οποία όπως υπολογίζει η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, ανέρχεται σε περίπου 1,5 εκατομμύρια σπίτια μέσα στα επτά επόμενα χρόνια, ο Βασιλιάς Salman σκαρφίστηκε έναν αμφιλεγόμενο φόρο.

    Ο φόρος επιβάλλεται στα κενά οικόπεδα εντός των πόλεων και όπως έκανε γνωστό ο αρμόδιος υπουργός, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται και ο λεπτομερής κανονισμός για την προγραμματισμένη εφαρμογή του νόμου .

    “Ο φόρος που αφορά στην ακίνητη περιουσία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, καθώς μελετήθηκαν όλα τα στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς,” είπε ο Majed Al Hogail σε συνέντευξη Τύπου στην Τζέντα, όπου οι αξιωματούχοι παρουσίασαν ένα σχέδιο για την αναμόρφωση της οικονομίας της χώρας μέχρι το 2020. “Τώρα είναι έτοιμος, περιμένω κατά τις προσεχείς δύο εβδομάδες να ανακοινωθεί ο τελικός τρόπος εφαρμογής του.“

    Μια από τις πρώτες πράξεις του βασιλιά Salman ως κυβερνήτη, ήταν να επιβάλει ετήσιο φόρο 2,5% για την αξία της αστικής γης, που δεν έχει αναπτυχθεί από τους ιδιοκτήτες της, γνωστή στους ντόπιους και ως λευκή γη.

    Στον κανονισμό θα περιγράφονται ποια αγροτεμάχια θα υπόκεινται στον φόρο και το χρονικό πλαίσιο για την εφαρμογή του.

    Η εισφορά θα μπορεί να εφαρμοστεί σε πέντε στάδια, ξεκινώντας με οικόπεδα μεγαλύτερα από 500.000 τ.μ. και καταλήγοντας σε μικρά οικόπεδα 10.000 τ.μ. ανέφερε η εφημερίδα Al-Riyadh. Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι γαιοκτήμονες, θα έχουν 6 μήνες για να βάλουν τα έγγραφά τους σε τάξη.Το υπουργείο κατοικιών έχει υπογράψει συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα χτίσουν τα σπίτια.

    Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει πόσα έσοδα θα δημιουργήσει ο εν λόγω φόρος. Το υπουργείο ακινήτων μπορεί να εκδώσει ισλαμικά ομόλογα για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάπτυξης Ακινήτων της χώρας στο τέλος του 2017, είπε ο υπουργός, καθώς δεν υπάρχουν σχέδια για την έκδοση ομολόγων φέτος.

    Παράλληλα όπως έκανε γνωστό, η Σαουδική Αραβία θα προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας με ξένους και ντόπιους εργολάβους, προκειμένου να υλοποιηθεί ένα τεράστιο πρόγραμμα κατασκευής 1,5 εκατ κατοικιών, μέσα στην επόμενη επταετία ή οκταετία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/52046-2/52046

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/poso-sichna-prepi-na-plenoume-ta-mallia-mas-simfona-tin-epistimi/52071

     



    ΣΧΟΛΙΑ