• Πολιτική

    Ο διεθνής Τύπος κατακεραυνώνει τον Ερντογάν: «Αντί θριάμβου η μετατροπή της Αγίας Σοφίας γίνεται σύμβολο της αδυναμίας του»

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Το σόου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Σοφία απασχολεί τον γερμανικό Τύπο, με δεκάδες επικριτικά δημοσιεύματα για τον «Σουλτάνο της Άγκυρας», τα οποία χαρακτηρίζουν ως μια κίνηση εσωτερικής προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού της τουρκικής κοινής γνώμης. την μουσουλμανική προσευχή που τελέστηκε σήμερα στην Αγιά Σοφιά.

    Ιδιαίτερα επικριτική είναι η Berliner Zeitung, η οποία αναφέρει πως «αντί θριάμβου η μετατροπή της Αγίας Σοφίας γίνεται σύμβολο της αδυναμίας του Ερντογάν. Θυμίζει την αποτυχημένη του προσπάθεια να εκβιάσει την περασμένη άνοιξη την ΕΕ με ένα τεχνητό προσφυγικό κύμα».

     «Ο Ερντογάν που παλαιότερα θεωρούνταν πραγματιστής συμπεριφέρεται πλέον σαν στριμωγμένη τίγρη: είναι απρόβλεπτος και επικίνδυνος. Η ΕΕ πρέπει να προσαρμοστεί. Θα πρέπει να του δείξει τα όριά του. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας είναι μια προειδοποίηση, την οποία η Ευρώπη πρέπει να ακούσει» προσθέτει το δημοσίευμα.

    Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει πως ο Ερντογάν «χάνει συνεχώς υποστήριξη λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης, δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τη νίκη του στις εκλογές. Με τα ταχυδακτυλουργικά του σε ένα από τα πιο διάσημα κτίσματα στον κόσμο αποσπά την προσοχή των Τούρκων, υποβάλλει την εικόνα της χώρας τους ως μιας νέας ισλαμικής υπερδύναμης και ταυτόχρονα τους δημιουργεί αίσθημα ανάτασης σε σχέση με την ισλαμική ταυτότητα».

    «Σε τελική ανάλυση, το εκλογικό σώμα δεν επιλέγει την κυβέρνηση, η οποία βαυκαλίζεται για το εθνικό ανάστημα, αλλά εκείνη που γεμίζει το πιάτο», προσθέτει..

    Την ίδια ώρα για «εκνευριστική παράσταση του Ερντογάν» κάνει λόγο η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, χαρακτηρίζοντας τον Τούρκο πρόεδρο «έμπειρου λαϊκιστή», ο οποίος με κάθε είδους «μαγικά» επιχειρεί αντιμετωπίσει την πτώση της δημοτικότητάς του.

    «Για πολλούς άλλους Τούρκους όμως, ειδικώς της κοσμικής Τουρκίας, το σόου του Ερντογάν μάλλον δεν λέει τίποτα. Αυτοί διερωτώνται περισσότερο γιατί δεν αξιοποιεί τον χρόνο του για να ασχοληθεί με την κρίση του κορωνοϊού ή την παραπαίουσα τουρκική οικονομία» σημειώνεται.



    ΣΧΟΛΙΑ