• Πολιτική

    Χρήστος Σταϊκούρας για κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι θα πάρουν τα 700 ευρώ

    • NewsRoom
    Ασφαλιστικές εισφορές: Μέχρι το τέλος έτους η επανένταξη στις 120 δόσεων – Σήμερα η ανακοίνωση της παράτασης

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Διευκρινίσεις για την έκτακτη ενίσχυση σε ευαίσθητες ομάδες ως αποτέλεσμα του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2019  έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

    Ο κ. Σταϊκούρας  αναφέρθηκε στο ποιοι είναι τελικά οι δικαιούχοι, στο ποσό και στο πότε θα γίνει η διανομή του.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα:

    Το συνολικό ποσό που θα δοθεί ως έκτακτη ενίσχυση φτάνει τα 175 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι είναι 250.οοο νοικοκυριά που θα λάβουν από 700 ευρώ και συνολικά αποτελούνται από 953.000 μέλη.

    Οι δικαιούχοι ανήκουν στις παρακάτω ομάδες:

    – Οικογένειες με τουλάχιστον 4 τέκνα, με δηλωθέν φορολογικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (δικαιούχοι 19.140)

    – Οικογένειες με ένα γονέα μακροχρόνια άνεργο (άνω των 12 μηνών), με τουλάχιστον ένα τέκνο, και δηλωθέν εισόδημα έως 15.000 ευρώ (συμπεριλαμβάνονται και μονογονεϊκές οικογένειες) (163.778 δικαιούχοι)

    – Οικογένειες με δύο γονείς βραχυχρόνια άνεργους (λιγότερο από 12 μήνες, συμπεριλαμβάνονται και μονογονεϊκές οικογένειες), με τουλάχιστον ένα τέκνο, και εισόδημα έως 15.000 ευρώ

    – Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ  έως 24 ετών  (25.632 δικαιούχοι)

    Η έκτακτη ενίσχυση θα δοθεί σε νοικοκυριά όπου τουλάχιστον ένας από τους δυο γονείς διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία  10 έτη. Και οι δύο γονείς θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και το άθροισμα των καταθέσεων να μην υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ.

    Ο  κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως στις 7 Ιουλίου η κυβέρνηση δεν παρέλαβε δημοσιονομικό χώρο, αλλά αντίθετα υπήρχε δημοσιονομικό κενό 396 εκατ. ευρώ. Το κενό καλύφθηκε και χωρίς πρόσθετα μέτρα λιτότητας δημιουργήθηκε νέος δημοσιονομικός χώρος, χάρη κυρίως στον φόρο για τις 120 δόσεις και την καλύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο χώρος αυτός είναι 1 δισ. ευρώ, μαζί με το μαξιλάρι ασφάλειας. Και αυτό χωρίς να υπολογίζονται τα χρήματα που μοίρασε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις ευρωεκλογές. Το 1 δισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκε μέχρι για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, επίδομα θέρμανσης εντός του 2019, για οφειλές της ΔΕΗ, την μείωση της προκαταβολής φόρου, έκτακτης δαπάνες σε νοσοκομεία, εθνική άμυνα και ΜΜΜ, απόθεμα ασφάλειας και έκτακτη ενίσχυση.



    ΣΧΟΛΙΑ