• Πολιτική

    Ντ. Μπακογιάννη: Αυτή ήταν η στρατηγική της Κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι – Έντονη κόντρα με τον Κοτζιά για τα… πτυχία (video)


    Ιδιαίτερα καυστική ως προς τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς το θέμα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια, εμφανίστηκε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επιχείρησε να αποδομήσει τη θέση της κυβέρνησης ότι κινήθηκε στη γραμμή που χάραξε η ίδια και ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι.

    Η κ. Μπακογιάννη εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Τσίπρα, αναφέροντας πως «είδε το τυρί αλλά δεν είδε την φάκα», χαρακτηρίζοντας το τελικό κείμενο ως «μια κακή συμφωνία».

    Στην ομιλία της η κ. Μπακογιάννη δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο παρελθόν, ξεκινόντας μάλιστα από τις αρχές του 1990. «Όλοι όσοι προσεγγίζουμε το θέμα ψύχραιμα και νηφάλια, συμφωνούμε ότι όχι μόνο μπορούσαμε, αλλά έπρεπε από τις αρχές του 1990 να είχαμε βρει λύση. Όμως, τότε, δυστυχώς, μας κάλυψε το κύμα του λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλίας. Κέρδισε ο τυχοδιωκτισμός. Κέρδισε ο καιροσκοπισμός», σχολίασε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΝΔ.

    «Ο πρωθυπουργός έφτασε χτες να επικαλεστεί τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, έναν άνθρωπο που άφησε στην εξωτερική πολιτική ένα διακριτό αποτύπωμα. Έναν ηγέτη που ήξερε να διαπραγματεύεται για το καλό της πατρίδας», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη. «Έναν άνθρωπο του μέτρου και της λογικής που σε όλη του τη διαδρομή υπερασπίστηκε το εθνικό συμφέρον με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα».

    Τι είχαμε κάνει στο Βουκουρέστι

    Αναφερόμενη για την στρατηγική και την γραμμή της κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρεστί, το 2008, η κ. Μπακογιάννη ήταν κατηγορηματική.

    «Στόχος της στρατηγικής μας το 2007/8 ήταν να μη γίνει το Σκοπιανό θέμα εσωτερικής αντιπαράθεσης. Γι’ αυτό ενημέρωσα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πριν ξεκινήσουμε τη διεθνή εκστρατεία εν όψει του Βουκουρεστίου.

    Γι’ αυτό παρουσιάσαμε την πρότασή μας στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Γι’ αυτό καταθέσαμε το σχέδιό μας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με πρόεδρο, μάλιστα, κατά ιστορική ειρωνία, τον κ. Καμμένο.

    Εκεί εξασφαλίσαμε τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, εκτός βεβαίως του ακραίου ΛΑΟΣ. Επρόκειτο, άλλωστε, για θέμα μέγιστης συναισθηματικής φόρτισης που εύκολα θα μπορούσε να διχάσει τον ελληνικό λαό.

    Δεύτερον, η δημιουργία ενός εθνικού μετώπου και η απόλυτη ταύτιση της κυβέρνησης και, δη, του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Αμύνης. Η χώρα έπρεπε να διαπραγματευθεί ισχυρή και ενωμένη. Δεν είχα, άλλωστε, καμία αμφιβολία για τις πιέσεις που θα αντιμετωπίζαμε και για το κόστος που θα είχε η πολιτική μας. Κόστος το οποίο εν τέλει κατεβλήθη.

    Στόχος μας ήταν και είναι μια συμφωνία που θα απαντούσε οριστικά στη λογική του Στάλιν και του Τίτο που αποτυπωνόταν στη θεωρία του Μακεδονισμού στα Βαλκάνια, που πηγάζει από τα γεγονότα του Ίλιντεν».

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ιθαγένειας, η κ. Μπακογιάννη σχολίασε: «Στην ιθαγένεια, όμως, η πάγια ελληνική θέση, τουλάχιστον μέχρι πριν λίγες μέρες, ήταν ότι έπρεπε να περιγραφεί ως «πολίτες της τάδε χώρας», με το ισχυρό επιχείρημα ότι πρόκειται για πολυπολιτισμική χώρα και η ιθαγένεια οφείλει να εκφράζει όλες τις εθνοτικές ομάδες».

    Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι «Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το Σκοπιανό έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας. Από τις αρχές του 90 έπρεπε να βρεθεί λύση. Τότε κέρδισε ο καιροσκοπισμός και ο τυχοδιωκτισμός. Δεν είναι ώρα να κάνουμε τώρα τον απολογισμό».

    Επίθεση στον Ν. Κοτζιά

    Απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Εξωτερικών η κ. Μπακογιάννη ανέφερε: «κ. Κοτζιά, δεν είστε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος στον οποίο προσφέρονται αντιπαροχές. Εμείς αντέξαμε, όμως. Αντισταθήκαμε και κρατήσαμε ψηλά το κεφάλι. Άλλωστε, το οπλοστάσιό μας ήταν γεμάτο διότι είχαμε πετύχει έμπρακτα την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων».

    «Πανηγυρίζετε για μια κακή συμφωνία. Παρουσιάζετε τα εύκολα για δύσκολα. Ας μην γελιόμαστε. Αν εμείς είχαμε κάνει αυτές τις παραχωρήσεις, αυτές τις εκπτώσεις, θα είχαμε φτάσει σε συμφωνία πριν δέκα χρόνια. Και τζάμπα. Χωρίς να διχάσουμε τους Έλληνες, όπως κάνατε εσείς. Η ιστορία του Σκοπιανού έχει αναδείξει πολλές φορές τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Διαλέξτε, επιτέλους, αν όχι όλοι σας, έστω ο κ. Καμμένος. «Πολιτική πόρνη» του κ. Τσίπρα, όπως έλεγε ο ίδιος, ή ξεπούλημα της Μακεδονίας, όπως πάλι έλεγε ο ίδιος;»

    «Υπερψηφίζω την πρόταση δυσπιστίας. Άπαξ και υπογραφεί αυτή η συμφωνία παράγει έννομα αποτελέσματα και καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί ούτε να την αρνηθεί, ούτε να μην την υποστηρίξει. Ειλικρινά πιστεύω ότι όσο ταχύτερα απελευθερωθεί η χώρα από εσάς, τόσο πιο γρήγορα θα βρούμε τον δρόμο για το αύριο», συμπλήρωσε για την πρόταση δυσπιστίας.

    Τέλος, η κ. Μπακογιάννη επισήμανε: «Μπορούμε να πετύχουμε μία καλύτερη συμφωνία και πρέπει να κάνουμε αυτή την προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Θα το κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ αφού απαλλάξει τη χώρα από το καρκίνωμα αυτής της κυβέρνησης».

    Ένταση για τα… πτυχία

    Πάντως, το ενδιαφέρον έκλεψε η έντονη κόντρα μεταξύ της κ. Μπακογιάννη και του κ. Κοτζιά για τα… πτυχία και τη Στάζι.

    Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν η κυρία Μπακογιάννη είπε στην ομιλία της ότι παρακολουθεί τον κ. Κοτζιά να περιφέρεται στα κανάλια και να απειλεί με δημοσιοποίηση εγγράφων για το Σκοπιανό. Όπως είπε, είναι γνωστή η λογική της Στάζι, προσθέτοντας ότι ο κ. Κοτζιάς έχει εμπειρία από την αλήστου μνήμης συνεργασία του με το καθεστώς Χόνεκερ.

    Η τοποθέτηση της κυρίας Μπακογιάννη προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του κ. Κοτζιά. Σε έντονο ύφος έκανε λόγο για «ύβρεις συγκεκριμένου περιοδικού, που διασυνδέεται με την κυρία Μπακογιάννη» και για τις οποίες το περιοδικό έχει καταδικαστεί. «Την καλώ είτε να της πάρει πίσω, είτε να δεχθεί την άρση της ασυλίας της στο Κοινοβούλιο», τόνισε.

    Η κ. Μπακογιάννη ανταπάντησε λέγοντας πως έγραφε ο κ. Κοτζιάς βιβλία στην ανατολική Γερμανία και προκάλεσε τον υπουργό να της κάνει μήνυση για να πάνε στα δικαστήρια.

    «Με μεγάλη χαρά. Ελάτε, κύριε Κοτζιά, να τα βάλουμε κάτω. Να δούμε ποιος στην Ανατολική Γερμανία έγραφε βιβλία, πότε τα έγραφε τα βιβλία, με ποιους συνεργαζόταν. Εδώ είμαστε. Κάντε μου μήνυση κι εγώ θα ζητήσω την άρση της ασυλίας μου αμέσως», είπε η βουλευτής της ΝΔ.

    «Επανέλαβε την ύβρη για να αποπροσανατολίσει από τα χάλια του κόμματός της. Την ίδια μέρα που δημοσίευσαν την ύβρη, δημοσίευαν τις δηλώσεις Στάϊνμάιερ για το πώς μέναμε στη Φρανκφούρτη. Βιβλίο μου, που έχω καμάρι που το συνέγραψα με καθηγητή του πανεπιστημίου της Βρέμης υβρίζεται από περιοδικό που ενδεχομένως να χρηματοδοτείται από την οικογένεια», απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Κοτζιάς.

    Από την πλευρά της, η κυρία Μπακογιάννη απάντησε: «Αυτό που αμφισβητώ είναι ότι δεν είστε καθηγητής στο Χάρβαρντ και την Οξφόρδη και το φάγατε. Κάντε μου μήνυση».

    «Είναι ψευδή τα δημοσιεύματα για επιστημονική μου κατάρτιση», είπε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε «είμαι εκλεγμένος μέλος στην Οξφόρδη. Στο Αμβούργου έχω κάνει επισκέπτης Καθηγητής. Για το Χάρβαρντ δεν είπα ποτέ ότι είμαι καθηγητής αλλά ερευνητής. Η κ. Μπακογιάννη να μας πει πως απέκτησε το πτυχίο της ».

    Δείτε το βίντεο της αντιπαράθεσης Κοτζιά – Μπακογιάννη



    ΣΧΟΛΙΑ