• Πολιτική

    Novartis: Πόρισμα από τον Άρειο Πάγο για τους εισαγγελείς Διαφθοράς – Θα ασκηθεί ποινική δίωξη;

    Ελένη Τουλουπάκη


    Αυλαία στην έρευνα του Αρείου Πάγου για τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς.

    Η δικογραφία και τα συμπεράσματα των κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη έχουν ήδη διαβιβαστεί στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τις δικές του ενέργειες. Πλέον ο κ. Βαγγέλης Ιωαννίδης έχει στα χέρια του την “καυτή πατάτα” της άσκησης ή όχι ποινικής δίωξης.

    Το τέλος στην πολύκροτη έρευνα για τους δικονομικούς χειρισμούς της Ελένης Τουλουπάκη και των δύο επίκουρων εισαγγελέων της στην υπόθεση της Νοβάρτις ήρθε κάτω από άκρα μυστικότητα και με διαδικασίες εξαιρετικά ασυνήθιστες. Για παράδειγμα, δεν συνηθίζεται ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών να πηγαίνει ο ίδιος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να ενημερώνεται για τα συμπεράσματα μιας προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε εκεί.

    Πού κατέληξαν οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου; Βρήκαν ή όχι ενδείξεις για τη διάπραξη κατάχρησης εξουσίας, παράβασης καθήκοντος ή ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος των 3 εισαγγελέων; Η απάντηση προς το παρόν παραμένει άγνωστη! Ως επτασφράγιστο μυστικό κρατείται το “δια ταύτα” των δύο διενεργούντων την προκαταρκτική εξέταση; Και κυρίως εάν κατέληξαν στην ίδια κρίση.

    “Δεν πρόκειται για μία απλή παραγγελία. Πρόκειται για μία ασυνήθιστη κατάληξη”, έλεγαν με νόημα δικαστικές πηγές.

    Δεν αποκλείεται, λοιπόν, την επόμενη εβδομάδα να υπάρξουν εξελίξεις στην έρευνα για τους τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς.

    Ο κ. Ιωαννίδης θα αποφασίσει για το αν θα διατάξει προκαταρκτική εξέταση για τα τρία μη πολιτικά πρόσωπα (τον εκδότη Ιωάννη Φιλιππάκη και τους δημοσιογράφους Ιωάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρο Τάρκα) που αρχικά είχαν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τυχόν ευθύνες για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

    Η Βουλή είχε γνωμοδοτήσει ότι για τα μη πολιτικά πρόσωπα δεν έχει εκείνη αρμοδιότητα αλλά οι εισαγγελικές αρχές. Ετσι η δικογραφία εστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να αποφασίσει για τη διενέργεια ή όχι μίας αυτοτελούς έρευνας.



    ΣΧΟΛΙΑ