• Πολιτική

    Νόμιμοι μετανάστες και πρόσφυγες ως εργάτες σε χωράφια – Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης

    • NewsRoom


    Την καλύτερη διαχείριση και ενσωμάτωση των νόμιμων μεταναστών μέσω του αγροτικού τομέα εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

    Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα σχέδιο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – σε συνεργασία με τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εργασίας και τον ΟΑΕΔ – για την παροχή δουλειάς στα χωράφια σε πρόσφυγες και νόμιμους μετανάστες.

    Ήδη, από όλη την Ελλάδα υπάρχουν αιτήματα για την εύρεση εργατών που θα απασχολούνται σε αγροτικές δουλειές. Οι παραγωγοί αδυνατούν να βρουν φθηνά εργατικά χέρια και πολλές φορές αναγκάζονται να φέρνουν για 2 – 3 μήνες εργάτες από την Αλβανία. Ωστόσο, όπως οι ίδιοι οι αγρότες δηλώνουν, υπάρχει πρόβλημα τόσο με τα προξενεία και τις βίζες όσο και με τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργατών.

    Με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ο οποίος, αφού συνομίλησε με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, έγιναν οι πρώτες επαφές με τους αρμόδιους φορείς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήδη έχουν γίνει δύο συναντήσεις, ενώ την ε επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί νέο ραντεβού καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

    Στις πρώτες συζητήσεις καταγράφηκαν τα αιτήματα για εργατικά χέρια από όλη την Ελλάδα και συμφωνήθηκε να υπάρξει μια πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου από έναν νομό, πιθανότατα από τον νομό Ημαθίας. Οι περίπου 80 συνεταιρισμοί θα έχουν λίστα με τον αριθμό των εργαζόμενων που χρειάζονται για τις εποχικές εργασίες και τον χρόνο απασχόλησης και θα συνεργάζεται με τα κατά τόπους ΟΑΕΔ.

    Τα εργατικά χέρια θα προέλθουν από πρόσφυγες και νόμιμους μετανάστες, οι οποίοι διαθέτουν ΑΜΚΑ. Σε σχέση με την πρακτική των «προσωρινών αποστολών» εργατών από την Αλβανία και αλλού, οι μετανάστες που θα δουλέψουν θα είναι καταγεγραμμένοι και επίσημα ασφαλισμένοι στο ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα τα μεροκάματα να μπορούν να περάσουν ως έξοδα από τους παραγωγούς.

    Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι αποτελεί εδώ και μια διετία πρόταση του πρώην επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ο οποίος στην τελευταία παράγραφο του κειμένου για τη νέα ΚΑΠ έχει υπογραμμίσει την ανάγκη ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών σε αγροτικές δραστηριότητες.



    ΣΧΟΛΙΑ