Πολιτική

Νίκος Παππάς: Έντονες αντιδράσεις για την συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια παρά τη καταδίκη – Μητσοτάκης: Θα μάθουμε από πού κρατά τον Τσίπρα

  • NewsRoom
Αλέξης Τσίπρας – Νίκος Παππάς

Αλέξης Τσίπρας – Νίκος Παππάς


Έντονες πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει  στα ψηφοδέλτια του κόμματος τον Νίκο Παππά, παρά την ομόφωνη καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος, για την εμπλοκή του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016.

Τόσο ο Νίκος Παππάς όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να επιτεθούν στους δικαστές, υπονοώντας πως η απόφαση  των 13 δικαστών ήταν αποτέλεσμα πίεσης της κυβέρνησης και πως η ορθότητά της θα κριθεί από τους… ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς δήλωσε:

«Η απόφαση του ειδικού δικαστηρίου είναι στο πνεύμα των αποφάσεων για τις υποθέσεις NOVARTIS και SIEMENS. Φαίνεται ότι για κάποιους δικαστές αθώος είναι όποιος ζημιώνει το δημόσιο και ένοχος όποιος με τις ενέργειες του εξασφαλίζει χρήματα για το δημόσιο.

Για κάποιους δεν είχε καμία σημασία ούτε η αθώωση Κρέτσου για την ίδια υπόθεση, ούτε η εισαγγελική πρόταση που διέλυσε το κατηγορητήριο.

Είναι απόλυτα ξεκάθαρο.

Η δίκη αυτή ήταν πολιτική.

Έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους «γαλάζιους κοριούς» και τις «γαλάζιες ακρίδες».

Η δίκη αυτή έγινε επειδή πλούσιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν ψηφισμένους φόρους και αναγκάστηκαν να τηρήσουν το σύνταγμα.

Η δίκη αυτή έγινε για να χτυπηθεί η παράταξη μας και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι.

Αλλά για αυτό δε θα αποφασίσουν κάποιοι δικαστές.

Θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ο οποίος με την εντολή του θα φέρει δικαιοσύνη παντού.

Έχουμε κάνει το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον».

Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, έσπευσε να επιτεθεί προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας πως  α απόφαση να παραμείνει ο Νίκος Παππάς στα ψηφοδέλτια του κόμματος δείχνει πως ο πρώην υπουργός «κρατά» με στοιχεία τον Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Οικονόμου:

Σε μία φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία, όπως είναι η Ελλάδα, ισχύει η διάκριση των εξουσιών και η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια και μόνο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μη αποδεχόμενος αυτή τη θεμελιώδη συνταγματική πρόβλεψη, αμφισβητεί το σκληρό πυρήνα του Συντάγματος και του Πολιτεύματος. Όσα λένε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Παππάς θα μπορούσαν να συνοψιστούν στο εξής: δεν υπάρχει νομιμότητα, υπάρχει μόνο σκοπιμότητα∙ οι αποφάσεις είναι καλές και δίκαιες μόνο όταν συμφωνούμε με αυτές, δεν υπάρχουν θεσμοί, μονάχα λαός.

Πρόκειται για απόψεις που συνιστούν τον τραμπισμό αλά γκρέκα και παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα κι όχι σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

Το πλέον επικίνδυνο είναι ότι στο τέλος της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύονται απειλές εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον λαό να επιβάλλει δικαιοσύνη στην απονομή της δικαιοσύνης! Αυτή και μόνο η αποστροφή συνιστά εξτρεμισμό χειρίστου είδους και ευθεία βολή εναντίον της Δημοκρατίας μας. Όποιος θέλει να υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη, επιδιώκει να γίνει τύραννος.

Ο κ. Τσίπρας, τέσσερις ώρες μετά την ομόφωνη απόφαση καταδίκης του παλιότερου και στενότερου συνεργάτη του, παραμένει άφαντος και άφωνος. Οφείλει να απαντήσει:

– Θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί για τα έργα και τις ημέρες του παλαιότερου και στενότερου συνεργάτη του;

– Υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας;

– Θα αποσύρει από τα ψηφοδέλτια και θα διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον αμετάκλητα και ομόφωνα καταδικασμένο κ. Παππά; Αν όχι τότε για να κρατάει ο κ. Τσιπρας τον κ. Παππά στα ψηφοδέλτια καταλαβαίνουμε πόσο «κρατάει» ο κ. Παππάς τον κ. Τσίπρα.

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου, επιβεβαίωσε πως ο «ο Νίκος Παππάς θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, θα κατέβει υποψήφιος και θα κριθεί βεβαίως από τον λαό, την ψήφο του οποίου θα ζητήσει. Όπως και η απόφαση αυτή θα κριθεί από τον λαό, στο πλαίσιο των εκλογών».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «επειδή στην κυβέρνηση, και ιδίως με τις παρακολουθήσεις, ο ένας κρατάει τον άλλον, θαρρεί ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ έτσι γίνεται. Τον ενημερώνουμε ότι ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης για να τον «κρατάνε».

Τσίπρας: Δειλός ο κ. Μητσοτάκης

Η καταδικαστική απόφαση του πρώην υπουργού προκάλεσε την οργή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έσπευσε να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε παρέμβασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «δειλό» τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας πως  «ο κ. Μητσοτάκης, έστησε Ειδικά Δικαστήρια για υπουργούς μου αλλά δεν τόλμησε για εμένα».

Επιπλέον, «θα πέσει μέσα στον λάκκο της ποινικοποίησης της πολιτικής αντιπαράθεσης που άνοιξε» εκτίμησε ο κ. Τσίπρας για τον πρωθυπουργό, εγκαλώντας τον ότι έχει επιλέξει τον «δρόμο της ποινικοποίησης της πολιτικής αντιπαράθεσης».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τσίπρα:

«Ο κ. Μητσοτάκης πιστός στην οικογενειακή του παράδοση, φρόντισε να αξιοποιήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για να στήσει Ειδικά Δικαστήρια για τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Φάνηκε όμως δειλός. Δεν τόλμησε να διώξει εμένα, τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, παρά μονάχα υπουργούς της κυβέρνησής μου.

Οι πολιτικοί για τις αποφάσεις τους κρίνονται πρωτίστως από τον λαό. Και αν έχουν διαπράξει αξιόποινα αδικήματα, οφείλουν να διώκονται από το φυσικό τους δικαστή και όχι από τις εκάστοτε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.

Αυτή ήταν και παραμένει η θέση μου και έτσι έπραξα ως πρωθυπουργός.

Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης έχει φαίνεται άλλη άποψη. Δεν πήρε το μάθημά του από την πρόσφατη περιπέτεια της πολιτικής μας ζωής, όταν ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός. Και για λόγους προφανούς πολιτικής σκοπιμότητας, επέλεξε να ανοίξει ξανά έναν επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο για τη Δημοκρατία. Τον δρόμο της ποινικοποίησης της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ας γνωρίζει όμως, ότι συνήθως η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Και ότι στο τέλος θα κινδυνεύσει να πέσει ο ίδιος, μέσα στο λάκκο που περίτεχνα άνοιξε για τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Την τελική ετυμηγορία, άλλωστε, θα τη δώσει σύντομα ο ελληνικός λαός».

Οικονόμου: Ασυναρτησίες Τσίπρα

Την δήλωση του κ. Τσίπρα σχολίασε σκωπτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ανέφερε πως εξαιτίας του πανικού που τον έχει καταλάβει μετά την ομόφωνη καταδίκη του κ. Παππά, του παλαιότερου και στενότερου συνεργάτη του, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ λέει πράγματα παράλογα, ασυνάρτητα και θεσμικά επικίνδυνα, αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στη διαδικτυακή τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα της καταδίκης του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο.

“Ο κ. Παππάς δικάστηκε και καταδικάστηκε ομόφωνα από τους φυσικούς του δικαστές στο Ειδικό Δικαστήριο, στο οποίο είχε παραπεμφθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη κι όχι από τη Βουλή, όπως ακριβώς προβλέπεται στο Σύνταγμα και στην κείμενη νομοθεσία.

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι για να κρατάει τον κ. Παππά στον ΣΥΡΙΖΑ και τα ψηφοδέλτια του, ο κ. Παππάς “κρατάει” δυνατά τον κ. Τσίπρα. Το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι με τι, αλλά θα το μάθουμε κι αυτό”, καταλήγει ο κ. Οικονόμου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από πού κρατά ο Παππάς τον Τσίπρα

Επίθεση όμως στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λάρισα, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της ΝΔ.

«Θα συνεχίσει ο κ. Τσίπρας να μιλά για Δικαιοσύνη όταν σήμερα ο στενότερος συνεργάτης του, ο  κ. Παππάς, κρίθηκε αμετάκλητα ένοχος στο Ειδικό Δικαστήριο; Υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας, μας έλεγε ο κ. Τσίπρας τις προηγούμενες εβδομάδες. Του απαντώ Ναι, και καταδίκασαν αμετάκλητα και ομόφωνα τον στενότερο συνεργάτη του για παράβαση καθήκοντος, το πιο ατιμωτικό έγκλημα για έναν δημόσιο λειτουργό. Καταλαβαίνω πως ο κ. Τσίπρας κρατά τον κ. Παππά στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε ακόμα είναι πως ο κ. Παππάς κρα΄τα τον κ. Τσίπρα για να τον κρατά στα ψηφοδέλτια. Θα το μάθουμε κι αυτό», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Λάρισα.

Μάντζος: «Εκτεθειμένος» ο Τσίπρας

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ. με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Δημήτρη Μάντζο, να αναφέρει πως η απόφαση της Δικαιοσύνης εκθέτει τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, η δήλωση:

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ζητήσαμε εξαρχής να τηρηθούν απόλυτα όροι διαφάνειας και νομιμότητας σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Αντιθέτως, η τότε Κυβέρνηση με την αντισυνταγματική διαδικασία, που ακολούθησε, επέλεξε τα παιχνίδια παρασκηνίου για να μοιράσει άδειες σε φιλικούς επιχειρηματίες.

Σήμερα η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε. Το ειδικό δικαστήριο καταδίκασε ομόφωνα τον πρώην υπουργό και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππά, και τον φίλα προσκείμενο στην τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επιχειρηματία, Χ. Καλογρίτσα, για παρεμβάσεις στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

*Ο ομόφωνα καταδικασμένος Νίκος Παππάς είναι ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος για την κάλυψη που του παρείχε*.

Αναρωτιόμαστε:

Τι θα πει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ;

*Θα βγάλει άραγε ανακοίνωση όπως έκανε προ ημερών πανηγυρίζοντας για την εισαγγελική πρόταση, μιας και παγίως η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει τη Δικαιοσύνη αλά καρτ, όπως έπραξε στο παρελθόν και με τις ανεξάρτητες αρχές;*

*Ή θα παραδεχτεί και σήμερα «ότι υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας»;

Επίθεση και από ΚΚΕ σε Αλέξη Τσίπρα

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε όμως και το ΚΚΕ.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του:

«Το ΚΚΕ επιμένει ότι η βασική πολιτική ευθύνη του κύριου Παππά και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με το ότι διατήρησαν κι ενίσχυσαν τον έλεγχο των ΜΜΕ από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, απ’ τον οποίο απορρέουν και οι σχέσεις διαπλοκής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων».

Και προσθέτει: «Από κει και πέρα η σημερινή δήλωση του κυρίου Τσίπρα ότι “πολιτικοί οφείλουν να διώκονται απ’ τον φυσικό τους δικαστή κι όχι απ’ τις εκάστοτε κυβερνητικές πλειοψηφίες”, συνιστά απίστευτο θράσος και υποκρισία. Γιατί ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ -μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- που στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση απέρριψε, όπως κάνει συνήθως, την πρόταση του ΚΚΕ για πλήρη κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, ώστε οι υπουργοί να διώκονται όπως όλοι οι πολίτες και αυτή η δίωξη να μην εξαρτάται απ’ την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Προφανώς, γιατί όλοι τους θέλουν να αξιοποιούν τέτοιου είδους διατάξεις για πολιτικές σκοπιμότητες».

Διαβάστε επίσης

Απόφαση Ειδικού Δικαστηρίου: 13-0 η καταδίκη – 2 χρόνια (η ανώτατη) η ποινή του Νίκου Παππά – Στον εισαγγελέα για έρευνα η κατάθεση για μαύρο χρήμα στο ΣΥΡΙΖΑΣΧΟΛΙΑ