Πολιτική

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Θέμα εθνικής ασφάλειας το προσφυγικό

  • NewsRoom
Παναγιωτόπουλος

Ν. Παναγιωτόπουλος, υπ. Εθνικής Άμυνας


Οι προσφυγικές ροές στον Έβρο και στο Αιγαίο, η ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών και ο ρόλος των ΜΚΟ, καθώς και η συνεργασία με τις ΗΠΑ και η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και η αμυντική βιομηχανία ήταν μεταξύ άλλων τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Είμαστε σε διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, για την απόκτηση 2-3 UAV σε ρόλο εποπτείας», τόνισε ο ΥΕΘΑ στην πρωινή εκπομπή του ANT1 και συμπλήρωσε ότι η χώρα μας διαπραγματεύεται και με το Ισραήλ για την απόκτηση 2-3 UAV ισραηλινής κατασκευής, ενώ δήλωσε ότι «εξετάζουμε το δικό μας πρόγραμμα κατασκευής ελληνικών UAV. Ψάχνουμε χρηματοδοτικές ευκαιρίες από ευρωπαϊκούς πόρους».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «η κατάσταση στα νησιά είναι δραματική. Εξετάζουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές εισροές και υπό το πρίσμα των δυνητικών απειλών για την ασφάλεια της χώρας. Αποφασίστηκαν συνέργειες με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στο Αιγαίο. Ενισχύθηκαν με μέσα και με πρόσθετο προσωπικό τα παρατηρητήρια στο Αιγαίο. Έγινε δανεισμός σκαφών προς στο Λιμενικό Σώμα, επανδρωμένα και με στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Η παρουσία των πλωτών μέσων λειτουργεί αποτρεπτικά».

Όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία της χώρας ο ΥΕΘΑ υπογράμμισε ότι «υπολειπόμαστε της Τουρκίας σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας και είναι ζητούμενο να ξαναστήσουμε στα πόδια της την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Γίνεται συνέργεια με το Υπουργείο Ανάπτυξης για εξεύρεση επενδυτικών σχημάτων που θα επενδύσουν στην ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Σχολιάζοντας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τη συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ σημείωσε ότι αποτελεί οικοδόμηση σχέσεων εκ θεμελίων. «Δεν θα κάνουμε όλη τη χώρα μια αμερικανική βάση, απλά θα εμβαθύνουμε τη σχέση μας με τις ΗΠΑ σε ορισμένα σημεία».

«Οι Αμερικανοί αισθάνονται ότι η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης γραμμής, λόγω των εξελίξεων με την Τουρκία. Έχουν μετατοπίσει το ενδιαφέρον τους στη χώρα μας. Στόχος του υπουργείου είναι μέσω του αξιόμαχου των ΕΔ να δημιουργηθεί η πεποίθηση προς κάθε κατεύθυνση πως δεν συμφέρει κανέναν να στραφεί εναντίον της χώρας», κατέληξε.


ΣΧΟΛΙΑ