• Πολιτική

    Νίκος Δένδιας: Πρώτη φορά διαρκής κρίση 3,5 ετών με την Τουρκία

    • NewsRoom
    Νίκος Δένδιας


    Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Νίκος Δένδιας το απόγευμα της Δευτέρας στο Γκολφ της Γλυφάδας για την ανταλλαγή ευχών ενόψει Χριστουγέννων και με αφορμή την ονομαστική εορτή του Υπουργού Εξωτερικών.

    Ο Νίκος Δένδιας έκανε ειδική αναφορά στην Τουρκία, τονίζοντας ότι τα 3,5 τελευταία χρόνια η χώρα είχε τη μεγαλύτερη ένταση με την Τουρκία που είχε ποτέ στην ιστορία της.

    «Ξέρετε ότι είχαμε φτάσει σε κακές στιγμές με την Τουρκία πολλές φορές, αλλά όχι για τόσο μακρά περίοδο. Ακόμη και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν είχε γίνει η εισβολή στην Κύπρο και ο «Αττίλας 2» το 1974, μετά από 1,5 μήνα μιλούσε με τον Ετσεβίτ και τον Ντεμιρέλ. Το ’96, το ’87, σε όλες τις κρίσεις με την Τουρκία, μετά από μικρό χρονικό διάστημα μιλούσαμε μαζί τους. Αυτή τη φορά έχουμε 3,5 χρόνια διαρκή κρίση. Αλλά νομίζω τα έχουμε καταφέρει μια χαρά και έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σχέσεις με ΗΠΑ

    Ειδική αναφορά έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών στις σχέσεις με τις ΗΠΑ:

    «Οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι καλύτερες παρά ποτέ. Έχουμε βάλει την Αλεξανδρούπολη στον παγκόσμιο χάρτη και θέλω να σας πω και κάτι άλλο για τους μεγαλύτερους. Θυμάστε πάλι ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πάλευε για το 7 προς 10. Για κάθε 10 οπλικά συστήματα στην Τουρκία να δίνονται 7 στην Ελλάδα.Τώρα η αναλογία είναι 10 – 0. Εκτός από τις δύο συμφωνίες που υπογράψαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπογράψαμε και αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, εκτός από τα Rafale και εκτός από τις φρεγάτες», τόνισε.

    Μήνυμα ενόψει εκλογών κατά του διχασμού σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Δένδιας έστειλε, εμμέσως πλην σαφώς, και μήνυμα ενόψει εκλογών να μην υπάρξει σφοδρή αντιπαράθεση και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    «Οι Έλληνες από την Ελληνική Επανάσταση και μετά χωρίστηκαν πάντα για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Από την Επανάσταση του 1821 όταν κατάφεραν να έχουν τρία κόμματα και να έχουν εμφύλιο πόλεμο, όταν ο Ιμπραήμ ήταν στην Πελοπόννησο. Από τον εθνικό διχασμό του 1915, από τον διχασμό του 1922, από τον εμφύλιο το 1944 και το ΄46-’49, διχαστήκαμε πάντα για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Και είμαι πολύ περήφανος γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε αυτά τα 3,5 χρόνια όχι μόνο να μεγαλώσει τη χώρα, αλλά να τη μεγαλώσει τηρώντας την εσωτερική ομόνοια και ομοψυχία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό είναι τεράστια εθνική παρακαταθήκη», επισήμανε.

    Διαβάστε επίσης:

    Νίκος Δένδιας: Καταφέραμε να υπάρχει ομοψυχία στη χώρα

     



    ΣΧΟΛΙΑ