• Πολιτική

    Το τελευταίο “δώρο” του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε Τσίπρα και Κυριάκο

    Βούλα Κεχαγιά. Δημοσιογράφος


    Ένα ιδιότυπο κλίμα ανακωχής προκαλεί σε πολιτικό επίπεδο ο θάνατος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη -η ΝΔ έχει αναστείλει όλες τις κομματικές εκδηλώσεις της- στον αντίποδα της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης των προηγούμενων ημερών με αιχμή την τρομοκρατική επίθεση που είχε ως στόχο τον Λουκά Παπαδήμο. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο πρωθυπουργός το τελευταίο διήμερο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για συλλυπητήρια και με τον Λουκά Παπαδήμο για να τού ευχηθεί περαστικά φαίνεται πως βοηθούν ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα έστω και προσωρινού κατευνασμού σε μία περίοδο πόλωσης.

    Βούλα Κεχαγιά. Δημοσιογράφος
    Βούλα Κεχαγιά. Δημοσιογράφος

    Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τις επόμενες ημέρες για να οργανώσει την τακτική της σε ό,τι αφορά το εκκρεμές ζήτημα του χρέους με τον Αλέξη Τσίπρα να επιδιώκει επαφές με όλους όσοι εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε μία συνολική συμφωνία.

    Ο πρωθυπουργός δείχνει πως εκείνο που πραγματικά τον απασχολεί αυτήν την στιγμή είναι το να βρεθεί πράγματι μία λύση για το χρέος, ασχέτως τού εάν αυτό απαιτήσει λίγο περισσότερο χρόνο από τον προβλεπόμενο. «Λύση να είναι και όποτε είναι να έρθει», είπε χθες μετά τις δηλώσεις του με τον Εσθονό πρωθυπουργό για να συμπληρώσει βεβαίως πως, «όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο». Όμως στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση ούτε καν στην Σύνοδο Κορυφής τότε τα πράγματα θα γίνουν πραγματικά δύσκολα.

    Με βάση την τροπή που έχουν πάρει τα γεγονότα το επιθυμητό πλέον σενάριο είναι να υπάρξει κατάληξη σε μία συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

    Γι’ αυτό και το Μαξίμου εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τις επόμενες ημέρες επικοινωνίες με Βερολίνο και Βρυξέλλες για να προωθήσει το ζήτημα του χρέους, ενώ ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες θέλουν και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιδιώκει μία συνάντηση με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ για το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης στο περιθώριο της παρουσίας του στην Φρανκφούρτη για το συνέδριο του Economist. Εάν τελικώς το ραντεβού πραγματοποιηθεί ο κ. Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να διερευνήσει τις προθέσεις της ΕΚΤ για το QE και επίσης να καταλάβει σε ποιο βαθμό είναι ο Μάριο Ντράγκι διατεθειμένος να υπερπηδήσει τα εμπόδια και να βάλει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις του ΔΝΤ.

    Κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν πως εάν ο κ. Ντράγκι θελήσει μπορεί να εισηγηθεί την ένταξη της χώρας στο QE ακόμη κι αν δεν υπάρχει έκθεση βιωσιμότητας από το ΔΝΤ. Όμως, λένε οι ίδιοι κύκλοι, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα κινηθεί ο Ντράγκι με δεδομένη δε την κόντρα του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που τον πιέζει να καταργήσει την ποσοτική χαλάρωση.

    Όπως και να’ χει στην παρούσα φάση φαίνεται πως όλοι οι «παίκτες» γύρω από το ελληνικό ζήτημα μιλούν με όλους σε μία προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση για την κατάληξη σε μία συμφωνία. Στο μεταξύ η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή για πάν ενδεχόμενο με το λογικό επιχείρημα πως το κοινοβούλιο δεν είναι σχολείο για να κλείνει το καλοκαίρι, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να αποκλείσει και την πιθανότητα να χρειαστεί να γίνει κάποια νομοθέτηση που απαιτεί συνεδρίαση στην Ολομέλεια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βούλα Κεχαγιά: Όλο το παρασκήνιο από την Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου. Τι θα επιδιώξει ο Τσίπρας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάριο Ντράγκι: Η Ελλάδα θα μπει στο QE μόνο μετά την πλήρη συμφωνία, με τα μέτρα για το χρέος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσίπρας: Λύση να είναι και όποτε είναι να έρθει – Μπαράζ επαφών για το χρέος



    ΣΧΟΛΙΑ