• Πολιτική

    Στοιχεία-σοκ: Το 20% των Ελλήνων από 55-64 χωρίς μισθό ή σύνταξη!


    Σοκάρουν τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και αποτυπώνουν το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που έχουν υποστεί οι Έλληνες από την κρίση.

    Όπως καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία, το 20% των Ελλήνων ηλικίας από 55-64 ετών έχει μείνει χωρίς  δουλειά και ως εκ τούτου δεν εισπράττουν μισθό. Από τη στιγμή όμως που δεν είναι σε συνταξιοδοτήσιμη ηλικία και ανήκουν στο εργατικό δυναμικό δεν λαμβάνουν σύνταξη. Ως εκ τούτου, ένας στους πέντε Έλληνης της συγκεκριμένης ηλικίας δεν λαμβάνουν κανένα εισόδημα!

    Αυτό που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι παρά το γεγονός πως το ποσοστό ανεργίας δείχνει καθοδικές τάσεις ήδη από το 2013, στην ηλικιακή αυτή ομάδα φαίνεται πως οι άνεργοι αυξάνονται διαρκώς.

    Ειδικότερα, όπως ενημερώνει η ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό των ανέργων της ηλικιακής ομάδας των πολιτών που βρίσκονται γύρω κοντά στο ηλικιακό όριο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ανέρχεται στο 19,8%.

    Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι πολίτες αυτοί δεν λαμβάνουν καμία σύνταξη. Αυτό διότι απέχουν μερικά χρόνια από το πλαφόν για το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

    Εφόσον δεν λαμβάνουν έστω κάποια σύνταξη από τον ΕΦΚΑ και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, δεν κατατάσσονται ούτε στην κατηγορία των «οικονομικά μη ενεργών» πολιτών.

    Οι εν λόγω πολίτες, το 2013 κατατάσσονταν στην 5η θέση των ανέργων ανά ηλικιακή ομάδα. Φέτος όμως βρίσκονται ήδη στην 3η θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 ήταν το έτος  που καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από την έναρξη της κρίσης το 2008.

    Όπως φαίνεται λοιπόν, η μείωση της ανεργίας που αποτυπώνεται στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δεν φαίνεται να επηρεάζουν καθόλου την συνεχώς αυξανόμενη ανεργία των πολιτών ηλικίας από 55-64 ετών.

    Δείτε παρακάτω τον πίνακα, με τα επίσημα στοιχεία ανεργίας από την ΕΛΣΤΑΤ:

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ