• Top Stories

    Το ΣτΕ ακύρωσε Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού

    justice δικηγόροι


    Η στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση είναι απαραίτηση πριν τη θεσμοθέτηση Προεδρικού Διατάγματος για τη λήψη μέτρων προστασίας του Υμηττού αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτές τις προσφυγές επτά Δήμων της Αττικής και ακύρωσε Προεδρικό Διάταγμα του 2011 βάσει του οποίου, ο Υμηττός χωρίστηκε σε πέντε ζώνες, με την Α’ ζώνη (απόλυτης προστασίας) να καταλαμβάνει το 88,5% του όρους και να απαγορεύεται κάθε νέα δόμηση.

    Η Ολομέλεια του ΣτΕ υιοθέτησε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο το ελληνικό δικαστήριο είχε προσφύγει με προδικαστικό ερώτημα για την ίδια υπόθεση.

    Οι δήμοι Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παπάγου-Χολαργού, Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Παιανίας-Γλυκών Νερών και Γλυφάδας, είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση του από 14.6.2011 Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδί-Ιλισίων.

    Το 2015 το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαντώντας στα προδικαστικά ερωτήματα του ΣτΕ, αποφάνθηκε ότι βάσει της οδηγίας 2001/42 απαιτούνταν στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση πριν από τη θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος.

    Τώρα, η Ολομέλεια του ΣτΕ εξέδωσε 7 αποφάσεις με τις οποίες ακυρώνουν το Προεδρικό Διάταγμα του 2011 κρίνοντας ότι έχει πλημμέλεια γιατί εκδόθηκε χωρίς να τηρηθεί «η διαδικασία της προηγούμενης στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το ΣτΕ ακύρωσε Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Εισαγγελία ο Θ. Κουντούρης του Αγία Ζώνη II – Ήρθα να καταθέσω στοιχεία που γίνονται εις βάρος της εταιρείας μου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσοχατζόπουλος κατά Ζήγρα: «Δικοί του οι λογαριασμοί στην Ελβετία»



    ΣΧΟΛΙΑ