• Top Stories

    ΣτΕ: Το 50% από τα παρεκκλήσια στο Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων

    Τράπερ


    Τον «οβολό» τους θα συνεχίσουν να δίνουν τα παρεκκλήσια υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Το Α’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι είναι συνταγματική και νόμιμη η υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι το 50% των ακαθαρίστων εσόδων των παρεκκλησίων και των εξωκκλησίων θα αποδίδονται στον Τομέα Πρόνοιας Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος του ΤΠΔΥ.

    Οι ανώτατοι δικαστές απέρριψαν ως αβάσιμες τις προσφυγές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Μητροπόλεων Ηλείας, Χαλκίδας και Γλυφάδας. Ζητούσαν την ακύρωση της προ 8ετίας απόφασης του τότε υπουργού Απασχόλησης με την οποία είχαν καθοριστεί τα ποσά που πρέπει να δίνονται στο Ταμείο για την καταβολή εφάπαξ βοηθήματος στους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται λόγω γήρατος ή οριστικής αναπηρίας.

    Κατά το Α’ Τμήμα του ΣτΕ η υπουργική απόφαση δεν παραβιάζει καμία συνταγματική διάταξη και δεν προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τονίζοντας ότι η εισφορά αιτιολογείται από το νομοθέτη με βάση τον κίνδυνο διακοπής καταβολής του εφάπαξ λόγω της αδυναμίας στην οποία έχει περιέλθει το Ταμείο.

    Στο σκεπτικό του αναφέρεται: «Κατά την επιβολή εισφοράς για τους σκοπούς της κοινωνικής ασφάλισης, ο νομοθέτης διαθέτει ευρεία διακριτική ευχέρεια και δεν δεσμεύεται από την αρχή της ισότητας για την επιλογή εκείνων των νομικών προσώπων που θα βαρύνει η επιβαλλόμενη εισφορά, εφόσον η επιλογή του αυτή δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενεργείται με βάση γενικά και αντικειμενικά δεδομένα και δεν καταργεί εν τοις πράγμασι τη δυνατότητά τους να εκπληρώνουν τους σκοπούς τους οποίους επιδιώκουν. Η επιβολή της εν λόγω εισφοράς δεν αποτελεί παρά συνέχιση της μακράς παράδοσης συμβολής των Ιερών παρεκκλησίων και εξωκκλησίων στο σχηματισμό κεφαλαίου για την καταβολή εφάπαξ βοηθήματος στους κληρικούς, ανεξαρτήτως των λοιπών επιβαρύνσεων τόσο των ίδιων όσο και των λοιπών ενοριακών και μη ναών».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άκης Τσοχατζόπουλος: Κατέθεσε και 5ο αίτημα αποφυλάκισης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιους ενοχλεί ο Γιάννης Στουρνάρας;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κωνσταντίνος Μπαργιώτας: Προσχώρηση στην ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης



    ΣΧΟΛΙΑ