• Top Stories

    Σύνοδος G20: Σήμερα η πρώτη συνάντηση Πούτιν – Τραμπ

    • NewsRoom
    Πούτιν

    Βλαντίμιρ Πούτιν


    Σήμερα αναμένεται να συναντηθούν για πρώτη φορά οι Βλάντιμιρ Πούτιν – Ντόναλντ Τραμπ, στο Αμβούργο, στο πλαίσιο της συνόδου της G20. Για αυτόν τον λόγο μετέβη ο Ρώσος πρόεδρος στην γερμανική πόλη, σύμφωνα και με το Κρεμλίνο.

    Οι δύο ηγέτες αναμένεται να έχουν την πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση το απόγευμα για να συζητήσουν πολλά ακανθώδη θέματα, όπως η κρίση στην Ουκρανία, ο πόλεμος στη Συρία και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
    Και όλα αυτά την περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον είναι, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και τις δυτικές κυρώσεις εις βάρος της, στο χειρότερο σημείο τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

    Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η συνάντηση αυτή «είναι κρίσιμης σημασίας για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».
    Από την πλευρά του ο Τραμπ επέκρινε χθες από τη Βαρσοβία την «αποσταθεροποιητική» συμπεριφορά της Ρωσίας.

    Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών αναμένεται θα παρακολουθηθεί στενά. Κάθε έκφραση του προσώπου και χειρονομία των δύο θα αναλυθεί τόσο όσο και τα λεγόμενά τους, καθώς ο κόσμος θα προσπαθήσει να «διαβάσει» πώς θα τα πάνε ο Τραμπ, ένας πρώην επιχειρηματίας, με τον Πούτιν, έναν πρώην κατάσκοπο.

    Στις ΗΠΑ υπάρχει η ανησυχία ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, νέος στο πεδίο της πολιτικής ο οποίος ακόμη τώρα αναπτύσσει την πολιτική του απέναντι στη Ρωσία, θα είναι λιγότερο προετοιμασμένος από τον Πούτιν, που έχει αντιμετωπίσει τους δύο προηγούμενους Αμερικανούς προέδρους και δεκάδες ηγέτες.

    «Δεν υπάρχει τίποτα που το Κρεμλίνο θα ήθελε να δει περισσότερο από έναν (Αμερικανό) πρόεδρο που θα συμβιβαστεί με μια χειραψία και ένα χαμόγελο και θα αποχωρήσει λέγοντας ότι είχε μια καταπληκτική συνάντηση με τον απόλυτο άρχοντα του Κρεμλίνου», εκτίμησε ο Άνταμ Σιφ, βουλευτής των Δημοκρατικών και μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Εξάλλου, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στις ΗΠΑ για πιθανές σχέσεις μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται πιέσεις να κρατήσει αυστηρή γραμμή απέναντι στη Μόσχα.

    Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τι θα ζητήσει ο Τραμπ από τον Πούτιν και τι ενδέχεται να του προσφέρει σε αντάλλαγμα για τη συνεργασία.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του για το πώς οι χώρες τους μπορούν να συνεργαστούν για να σταθεροποιήσουν τη Συρία.

    «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξετάσουν την πιθανότητα να δημιουργηθούν με τη Ρωσία κοινοί μηχανισμοί για τη διασφάλιση της σταθερότητας, περιλαμβανομένων των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων, της αποστολής παρατηρητών επί του πεδίου ώστε να εποπτεύουν την τήρηση της εκεχειρίας και της συντονισμένης παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε ο Τίλερσον.

    Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης θα συμμετάσχει σε διαδήλωση κατά της G20 στο Αμβούργο

    Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, σφοδρός επικριτής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναχώρησε χθες Πέμπτη για το Αμβούργο με σκοπό να συμμετάσχει σε μια διαδήλωση στο περιθώριο της συνόδου της G20 το Σάββατο.
    Ο Δημοκρατικός δήμαρχος, ένας από τους πιο σφοδρούς πολέμιους των πολιτικών του Τραμπ σε ό,τι αφορά το κλίμα και το μεταναστευτικό, ανακοίνωσε ο ίδιος την αναχώρησή του, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμά του.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται μόνο ότι «θα συμμετάσχω σε πολλές εκδηλώσεις γύρω από τη G20, περιλαμβανομένης της διαδήλωσης Hamburg zeigt Haltung (το Αμβούργο παίρνει θέση) το Σάββατο».

    Η διαδήλωση αυτή, που πραγματοποιείται έπειτα από πρωτοβουλία προσωπικοτήτων του Αμβούργου έχει σκοπό την υπεράσπιση της ισότητας των δύο φύλων, της ελευθερίας του Τύπου, την προάσπιση της ανεκτικότητας και την καταγγελία του εθνικισμού.

    Αντίθετα με ό,τι συνηθίζει, ο ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε το ταξίδι του την τελευταία στιγμή.
    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναμένεται να βρίσκεται πίσω στη Νέα Υόρκη ήδη από την Κυριακή το βράδυ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δημοσκόπηση MRB: Διψήφιο προβάδισμα για τη ΝΔ με 11,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαξίμου: Καμία απόφαση για έκδοση ομολόγου του ελληνικού δημοσίου εντός του επόμενου δεκαημέρου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πρόταση εξεταστικής για Πάνο Καμμένο και Noor1 κατέθεσε η ΝΔ



    ΣΧΟΛΙΑ