• Top Stories

    Πρωτοδικείο: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους γιατρούς με το 2ο μνημόνιο

    justice δικηγόροι


    Απόφαση-καρμπόν με αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, κρίνοντας αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν με το δεύτερο μνημόνιο στις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ και του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

    Είναι η πρώτη δικαστική απόφαση πολιτικού δικαστηρίου που ανοίγει το δρόμο για να αποζημιωθούν όσοι γιατροί έχασαν τότε μέρος του μισθού τους. Αρκεί αυτή η απόφαση του Πρωτοδικείου να επικυρωθεί από τα ανώτερα δικαστήρια (Εφετείο και Άρειο Πάγο).

    Ανάλογη απόφαση είχε εκδοθεί το 2015 από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τους γιατρούς του ΕΣΥ που μετατέθηκαν με αριθμητικά κριτήρια στο ΠΕΔΥ.

    Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ΄αριθμόν 1009/2017 απόφασή του υιοθετεί το σκεπτικό της προ διετίας απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κρίνει ότι πρέπει να εφαρμοσθούν για τους γιατρούς του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ οι μισθολογικές διατάξεις του Ν. 3205/2003, χωρίς τις αντισυνταγματικές περικοπές που επεβλήθησαν με το νόμο 4093/2012.

    Όσο για τον υπολογισμό του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας (χρονοεπίδομα), κρίθηκε ότι ήταν μη νόμιμο.

    Αναδρομικά

    Με αυτό το σκεπτικό περί αντισυνταγματικότητας, το δικαστήριο αποφάσισε ότι το Δημόσιο οφείλει αναδρομικά μισθολογικές διαφορές από το 2015, που υπολογίζεται ότι φτάνουν στις 30.000 ευρώ για κάθε γιατρό που έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Έκρινε επίσης ότι όλοι οι γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης πρέπει να εισπράττουν το μισθό των γιατρών του ΕΣΥ από 18.11.2014 και όχι από τη χρονική στιγμή της καθυστερημένης ένταξής τους στο ΠΕΔΥ.

    Το 2015, το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε κρίνει ότι «οι μειώσεις των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ, που επήλθαν αποκλειστικά με το νόμο 4093/2012, με βάση το καθαρώς αριθμητικό κριτήριο, συνυπολογιζόμενες με την πλήρη κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας, τις υπόλοιπες μειώσεις που επεβλήθησαν διαδοχικά στις αποδοχές αυτών και τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις, υπερβαίνουν λόγω του σωρευτικού αποτελέσματος και της έκτασής τους, το όριο που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη».

    Απόφαση για τη συνταγματικότητα των ίδιων περικοπών αναμένεται και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έγκλημα στην Δραπετσώνα – Ο δράστης μαχαίρωσε με μένος το θύμα σύμφωνα με τον ιατροδικαστή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πότε θα επιλεγεί ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εισαγγελική παρέμβαση για το βακτήριο που βρέθηκε στο δίκτυο ύδρευσης του «Παπαγεωργίου»



    ΣΧΟΛΙΑ